Zopas rolde de 110de editie van de Michelingids Frankrijk van de persen. In deze gids waar bijzonder naar uitgekeken werd vinden niet minder dan 632 sterrenrestaurants een plaats, waaronder 75 nieuwe zaken met respectievelijk, één twee en drie sterren. Een record.

Meer dan ook blijft de Michelin gids de referentie voor wie op zoek is naar gastronomisch tafelen op hoog niveau. Met de 110de uitgave was de oorspronkelijke Franse versie dit jaar aan een jubilieumeditie toe.
Volgens de samenstellers stelt deze uitgave van de gids duidelijk dat de Franse gastronomie er nog altijd bovenuit steekt en als een ijkpunt voor de culinaire wereld blijft dienst doen. “Zo is de gids de illustratie van het dynamische regionale karakter met tal van nieuwe jonge talenten. Een andere opvallend en heuglijk feit is de aanwezigheid van steeds meer vrouwelijke chefs in de gids”, stelt Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelin gidsen.
De gids is verkrijgbaar vanaf vrijdag 25 januari en kost 24,95 euro. In de gids vinden we naast 2216 hotels ook 3688 restaurants terug, waaronder 632 sterrenrestaurants:

– 520 restaurants met één ster waarvan 68 nieuwe;
– 85 restaurants met twee sterren waaronder 5 nieuwe;
– 27 restaurants met drie sterren waaronder 2 nieuwe;
– 604 restaurants Bib Gourmand waarvan 67 nieuwe.
– 2452 restaurants kregen een ‘Assiette Michelin’.

De twee nieuwe driesterrenrestaurants

Aan de voet van de bergen die het dorp Menton (Mirazur) beschermen kookt chef Mauro Colagreco voortaan drie sterren uit de hemel. Met uitzicht op de mediterrane zee serveert de chef verrijkende gastronomie op het ritme van de seizoenen. Elk menu bevat er verrassende texturen in een oogverblindende context.
Ook Clos des Sens behaalt dit jaar de allerhoogste bekroning in de Michelin gids. In dit unieke etablissement gelegen in Annecy-le-Vieux, staan chef Laurent Petit en zijn gemotiveerde medewerkers klaar om een keuken te serveren met nadruk op groenten en de beste producten uit de zee. Zijn stijl is enerzijds sober en uitgepuurd, maar anderzijds ook elegant. Naast kruiden uit de eigen tuin vallen ook de vissen uit de drie meren uit de buurt (’Annecy, Bourget en Léman) zeer in de smaak van het verwende cliënteel.

www.michelin.com