800 koksvesten gespreid, met de armen gekruist

Het was een indrukwekkende vertoning op de Grote Markt van Brussel, afgelopen donderdag 7 mei.

Het gebaar, een initiatief van de groep Restauration Nouvelle en gevolgd door een reeks restauranthouders uit het hele land, staat duidelijk symbool voor de moord op de horeca in deze uiterst moeilijke context van sluiting als gevolg van het coronavirus.

Dit symbolische evenement in het hart van het toeristische centrum van Brussel moest een blijvende indruk achterlaten. De operatie was een succes: de pers berichtte meteen over het evenement. Maar zal dit de verwachte effecten bereiken?

De sector ligt nu al bijna twee maanden stil en met uitzondering van de chefs die konden overschakelen op catering of thuislevering, of enkele welkome initiatieven zoals horecacomeback.be of www.helponzerestaurants.be, zijn de inkomsten compleet weggevallen terwijl de uitgaven blijven lopen.

Het is duidelijk dat de noodhulp van de Federale staat, zoals tijdelijke werkloosheid of de covid-19-premie, op middellange termijn volstrekt ontoereikend is.

8 juni… als alles goed gaat

Sinds het begin van de versoepeling van de lockdown gaan de industrieën weer aan de slag, heropenen handelszaken hun deuren… maar restaurants, hotels, cafés en feestzalen blijven helaas gesloten.

Niemand wil een gezondheidsrisico nemen, maar veel restaurants en terrassen zouden de aanbevolen hygiënische en social distancing-maatregelen kunnen naleven en dus veilig kunnen heropenen. Wanneer mogen ze dat doen?

“Ik zit in de horeca en wil daar ook blijven.”

De sector weet niet waar hij naartoe gaat en het financiële debacle wordt nog verergerd door de organisatorische onzekerheid. Tot op heden heeft de overheid nog geen specifieke instructies gegeven om de versoepeling van de lockdown in de horeca te organiseren.

Het minimum dat de restauranthouders eisen:

  • De systematische toepassing van een BTW van 6%
  • 100% aftrekbaarheid van BTW-bonnetjes
  • De toekenning van economische werkloosheid tot het einde van het jaar
  • Geen uitstel, maar een vrijstelling van sociale zekerheidsbijdragen tot het einde van het jaar
  • Het afkondigen van de toestand van gezondheidsramp voor hun sector

Laten we hopen dat hun stem gehoord wordt…

 

Tekst: Pascale Van Weert