Intelligente ovens

In 1976 ontwikkelt de Duitse producent Rational zijn eerste CombiSteamer®, een techniek waarmee in één enkel toestel hetelucht- en stoomkoken wordt gecombineerd, en waarbij de oven automatisch van het ene procedé naar het andere kon overschakelen tijdens het kookproces. Een revolutionair toestel voor die tijd.

Enkele jaren later kwam daar het VarioCooking Center® bij, waarmee in één enkel toestel kon worden gebraden, geroosterd, gekookt en gefrituurd. De producent gaat er prat op dat het innovatieve concept All-in-2 van RATIONAL (CombiSteamer en VarioCooking Center samen) op voordelige wijze een conventionele keukenuitrusting volledig vervangt. Niemand kan betwisten dat om goed te werken, het onontbeerlijk is om te beschikken over doeltreffend en betrouwbaar materiaal. In ieder geval is de combisteamer, ongeacht het merk, onmisbaar geworden in elke professionele keuken, zeker qua gebruiksgemak maar ook qua veiligheid en snelheid.

Van de pole position tot innovatie

Met 65% marktaandeel in België en 54% in de wereld is Rational duidelijk marktleider, en deze cijfers blijven groeien. Succes trekt succes aan, dat is welbekend. Dankzij het aanzienlijke omzetcijfer kan Rational Duitsland 20 miljoen € per jaar besteden aan onderzoek. Hiermee kunnen vooruitstrevende toestellen worden geproduceerd, voor een steeds meer geconnecteerde keuken. Nu al kunt u een SelfcookingCenter besturen vanop uw smartphone (voor voorverwarming of reiniging op afstand bijvoorbeeld) en er worden binnen afzienbare tijd enkele interessante innovaties aangekondigd…

We hebben een ontmoeting met Bart Ysebaert, afgevaardigd bestuurder van Rational Belgium en Luxemburg in zijn kantoren in Zwijndrecht, in de buurt van Antwerpen.

Keuken en showroom op het gelijkvloers, gezellige zetels en een plantenmuur tegenover de bar, kantoren gescheiden door glaswanden op de verdieping… het geheel straalt een professionele en geconcentreerde sfeer uit. Hier praat men uiteraard over keukens, maar ook en vooral over techniek.

Chefs, ingenieurs of robots?

Dat alles roept bij ons een bedenking op: moet je steeds ‘intelligenter’ zijn, moet je binnenkort beschikken over een ingenieursdiploma om een keuken te managen? Sommige keukens zijn al grotendeels geautomatiseerd. Ingenieurs van Boston MIT hebben zelfs een volledig gerobotiseerde keuken geopend, waarbij er geen personeel meer aanwezig is, noch in de keuken, noch in de zaal… Een grap of een drama?

Ligt de toekomst in volledig geautomatiseerde keukens, die enkel bediend worden door enkele grote chefs?

Bart : “Laat er geen misverstanden over bestaan! Een Rational Combi-steamer en VarioCooking Center is alleen ter ondersteuning van de chef en overige keukenmedewerkers. Het is geen robot, maar is wel intelligent m.b.t. processen en het is dusdanig innovatief dat de toestellen zelf kunnen bepalen wanneer er een product klaar is.

Onze culinaire adviseurs kunnen ten alle tijden ingezet worden voor opleiding of demonstraties bij onze klanten en kunnen allerlei programma’s programmeren voor onze klanten zodat met één druk op de knop een specifiek proces in gang wordt gezet. Onbeperkte kooktechnische ondersteuning geven wij. Dat is service want de klanten (mensen) staan altijd centraal.

Een chef moet en zal altijd de controle in zijn keuken hebben en houden. Ongeacht welke apparatuur er ook staat in zijn keuken. Rational-toestellen zijn een sublieme ondersteuning zodat de producten die er in bereid worden, er ook perfect uitkomen.”

Bart, wat verklaart volgens u jullie succes?

“Alles begint met een goed gemotiveerd en gedreven team van mensen die vooruit willen en de know-how hebben. Marketing, evenementen en beurzen zijn eveneens van cruciaal belang. Lawaai maken met ons merk en vooral innovatief zijn als marktleider.

Ieder jaar groeien wij met minimaal 10% . We zoeken steeds meer gemotiveerde mensen in zowel technische dienst, als verkoop en binnendienst om onze klanten te bedienen op het niveau dat onze klanten kennen. Groeien doe je met mensen en de prognose voor de aankomende 3 jaar is ambitieus.”

ovens geplaatst in België sinds het jaar 2000

CombiSteamers en 250 VarioCooking­Centers verkocht per jaar in België en Luxemburg

sterrenchefs onder de gebruikers

De Belgische markt: voor of achter vergeleken met de buurlanden?

+

Belgie is een gastronomisch land waarbij veel op restaurant gegeten wordt. Wij profiteren hiervan uiteraard en groeien sneller dan overige buurlanden.

Het verkeer is in Belgie daarentegen een drama en dat is een uitdaging voor onze technische dienst die service en onderhoud verricht binnen de 3 uur bij onze klanten.

Wat is de zwakte van Rational?

“Parallelle verkoop door internetaanbieders uit het buitenland is onze grootste bedreiging en zwakte. Tevens is ons eigen merk de grootste concurrent! Rational Belgie NV biedt enkel service en ondersteuning als de toestellen bij ons of bij een erkende dealer aangekocht zijn. Zéér belangrijk voor onze toekomstige klanten om dit te weten.”

Op persoonlijk vlak, waarop bent u het trotst in uw carrière?

“Op de groei van Rational Belgie NV met een TOP team van mensen. Daar ben ik trots op!

Ik ben begonnen met 5 medewerkers een 14-tal jaar geleden en nu zitten we op 45 mensen. Wij deden in 2004 een 200 combi-steamers per jaar en nu gaan we naar de 1200 stuks én nog steeds groeiende. Van € 2 miljoen naar € 16 miljoen omzet. Prachtig toch? Dat kan ook alleen maar met een topteam.”

Heeft u een tip voor jongeren?

“Is een leuke vraag. Voor de jongeren zijn er 2 zaken die ik wil meegeven:

Je moet kunnen delen om te vermenigvuldigen = Motto 1

One Life, Live it = Motto 2.”

Tekst: Pascale Van Weert