Internationale prijsuitreiking

Dat er een wedstrijd zou komen voor de beste groenterestaurants zal niet verwonderen. En dat Frank Fol, dé groentekok bij uitstek, hier zijn schouders onderzet, verbaast evenmin. Dat dit initiatief een enorme vlucht neemt en nu wereldwijd gaat als ‘We’re Smart Green Guide’, toont nog maar eens aan dat bij steeds meer chefs de slogan ‘Denk groenten! Denk fruit!’ geen loze woorden zijn. Tot voor kort bleef de wedstrijd beperkt tot de Benelux, maar dit jaar breidt die zich wereldwijd uit, met als hoogtepunt de prijsuitreiking op 7 mei in het Belgische Bazel, stek van restaurant Het Hofke van Bazel, de winnaar van de wedstrijd in 2017. In het Kasteel van Bazel worden dan de 50 beste groenterestaurants van de wereld bekendgemaakt, een verdubbeling van de erelijst tegenover vorig jaar.

Wedstrijd

Voor België schreven volgende restaurants zich in voor de wedstrijd ‘Beste Groenterestaurant 2018’:

  • Native (Antwerpen)
  • Romain Roquette – The Salad Bar (Gent)
  • Lepelblad (Gent)
  • Maison Thirion (Hoogstraten)
  • De Poorterij (Dilsen-Stokkem)
  • L’Envie (Sint-Denijs-Westrem)
  • Restaurant Wilford T (Temse)
  • Pastorale (Rumst)
  • Koffiehuis Kruuspunt (Dilsen-Stokkem)
  • Au Coeur de Lacuisine (Lacuisine)

 

Nadat een restaurant zich had ingeschreven kon het publiek zijn oordeel over de kookkunsten op de website van de wedstrijd achterlaten. De jury van ‘We’re Smart Green Guide’ selecteerde op basis van die reacties de restaurants met de beste beoordelingen, en die werden dan ook stuk voor stuk bezocht door een professionele jury onder leiding van Frank Fol.

Dit resulteerde dan in een lijst van 3 genomineerden. Niet enkel in België werden de genomineerden op deze manier aangeduid, maar ook in een aantal andere landen.

Deze restaurants dingen mee naar de titel ‘Beste Groenterestaurant van de Wereld 2018’:

Australië: Brae (Birregurra), Yellow (Potts Point/Sydney), The Raw Kitchen (Fremantle)
België: Pastorale (Rumst), De Poorterij (Dilsen-Stokkem), Mont-à-Gourmet (Courcelles)
Denemarken: Malling & Schmidt (Risskov/Århus), Kadeau (Kopenhagen), Domestic (Århus)
Frankrijk: L’Ousteau de Baumanière (Les Baux), La Grenouillère (Montreuil-sur-Mer), L’Atelier (Arles)
Italië: Joia (Milaan), Piazza Duomo (Alba), Arnolfo (Colle di Val d’Elsa)
Marokko: Dar Moha ( Marrakech), Fouquets Naoura Barrière (Medina, Marrakech)
Nederland: Loff (Breda), Librije’s Zusje (Amsterdam), De Loohoeve (Schoonloo)
Peru: Maido (Lima), Astrid & Gaston (Lima), IK (Lima)
Spanje: Celeri (Barcelona), Rirard Camarena (Valencia), El Invernadero (Madrid)
Verenigd Koninkrijk: Grain Store (Londen), L’Enclume (Cartmel), Cub (Londen)
Verenigde Staten: abcV (New York), Nix (News York), Rustic Canyon (Santa Monica)
Zuid-Afrika: Foliage (Franschhoek), Jordan (Stellenbosch), Wolfgat (Paternoster)

Heel wat van deze genomineerden zullen op 7 mei aanwezig zijn, wanneer de uiteindelijke winnaars uitgeroepen worden. Hier zullen ook een aantal wereldwijde awards uitgereikt worden: product van het jaar, concept van het jaar, persoonlijkheid van het jaar, enz. Die dag zijn er eveneens randactiviteiten zoals workshops, bezoeken aan moestuinen e.d.

Op die dag zal de burgemeester van Bazel trouwens ook ‘De Week van groenten en fruit’ officieel openen. Deze week loopt van 7 tot 13 mei en is een onderdeel van de overkoepelende campagne ‘Denk Groenten! Denk Fruit’.

www.weresmartworld.com