Tijdens de elfde editie van de Brussels Beer Challenge, een jaarlijkse, internationale en professionele wedstrijd onder brouwers die onlangs georganiseerd werd ‘op verplaatsing’ in Eupen, scoorde België vooral in de categorieën tripel en witbier.

Drie dagen lang proefde een panel van 85 internationaal gereputeerde bierkenners 1.800 bieren, afkomstig uit alle hoeken van de wereld. De deelnemende bieren werden onderverdeeld in categorieën, gebaseerd op origine, specificiteit en stijl, en vervolgens gewikt en gewogen. Op het einde van de drie degustatiedagen werden de beste bieren in elke categorie beloond met een gouden, zilveren of bronzen award. Ook verschillende Belgische brouwerijen vielen in de prijzen.

Wat waren nu de meest opvallende trends, zo vroegen we Luc De Raedemaeker, Director Brussels Beer Challenge.
“De klassieke Belgische tripel bieren blijven, met meer dan honderd inzendingen, immens populair, zo stelt hij. België kaapte alle medailles in deze categorie weg, met Brugse Tripel, 888 Tripel Eight, Gouden Carolus Tripel, De Poes en Nachtraaf. Ook Belgisch witbier is een zeer populaire categorie met 65 deelnemende bieren, twee Belgische winnaars (Hoegaarden en Blanche de Namur), een Amerikaanse laureaat (Allagash White) en het Italiaanse bier Magnolia van Birrificio Rethia”.

Dat onze samenleving steeds diverser wordt, uit zich overigens ook in de bierwereld.
“Tijdens de eerste editie van de Brussels Beer Challenge ontvingen we stalen uit 16 landen, maar tijdens de recentste editie kwamen de bieren uit maar liefst 41 landen, waaronder toch een aantal verrassende namen zoals Kaapverdië, Turkije, Indië, Ecuador, Servië en Maleisië. De resultaten van de wedstrijd waren net zo internationaal als de inzendingen, en dat kan enkel toegejuicht worden. Ons land was goed voor ruim 22% van de inzendingen”, aldus Luc De Raedemaeker.

De winnaars komen uit de USA, België, Italië, Canada, VK, Frankrijk, Nederland, Polen, Duitsland, Japan, China en … Oekraïne.
“Door de oorlog zijn de levensomstandigheden er bijzonder moeilijk, maar toch blijven de Oekraïense brouwers met succes pareltjes uit hun brouwketels toveren. De “Pravda Brewery” bijvoorbeeld kaapte twee awards weg, met name een gouden medaille in de categorie Fruit Beer met “What The Fruit”, en een bronzen medaille voor hun Smoked Beer “Chornobaivka”.

Gouden Carolus Whisky Infused van brouwerij Het Anker uit Mechelen won de Comac Trofee als ‘Best of Show’, en de ‘Oude Gueuze Tilquin à l’ancienne’ van Gueuzerie Tilquin uit Rebecq kaapte de Prik & Tik Trofee weg als het beste Belgische bier van de competitie. ‘Fun House’ van de Nederlandse vandeStreek Bier brouwerij uit Utrecht ging dan weer aan de haal met de NALAB trofee voor het beste alcoholvrije/arme bier. De Weizenbock van Davo Bieren uit Deventer mag pronken met de Castle Malting prijs als beste bier van Nederland.

De Brussels Beer Challenge werd in 2012 door BeComev (Beer Communications & Events) onder leiding van Luc De Raedemaeker en Thomas Costenoble opgericht naar aanleiding van de groeiende interesse in de biercultuur. De eerste editie van de Brussels Beer Challenge vond in 2012 plaats in Brussel. Sindsdien veranderde het event regelmatig van locatie en groeide de wedstrijd uit tot één van de belangrijkste en meest prestigieuze bierwedstrijden ter wereld. Voor meer info, surf naar www.brusselsbeerchallenge.com

Tekst: DV
Foto’s: Bart Van der Perre