Vlnr. Brouwer Cédric Heymans, chef Peter Goossens, CEO Michel Moortgat en sommelier Tom Ieven
Driesterrenchef Peter Goossens en zijn sommelier Tom Ieven van het Hof van Cleve ontwikkelden samen met brouwers Hedwig Neven en Cédric Heymans van brouwerij Duvel Moortgat de Duvel X Hof van Cleve, een zeer gelimiteerd verkrijgbaar degustatiebier.
Deze nieuwe, donkerbruine blend van 10,8% alc vol kwam er na twee jaar experimenteren in de micro brewery van Duvel Moortgat.
“Het was onze bedoeling om een fris en toegankelijk bier te creëren met een bepaalde complexiteit, aldus brouwer Cédric Heymans. We hebben de verschillende smaken van drie brouwsels in een blend samengebracht. Deze drie brouwsels werden voordien afzonderlijk gerijpt op drie soorten vaten, met name nieuwe eik en whisky (beiden geven smaken van vanilla en caramel af) alsook tequila (resulterend in speelse en funky aroma’s)”.
Het bier werd speciaal ontwikkeld om te serveren na de maaltijd.
“In de neus neem je geroosterde granen, cacao, honing en gebrande koffie waar, aldus Tom Ieven, al 4 jaar sommelier bij het Hof van Cleve, net voordien uitgeroepen tot beste sommelier van België en ook aangesteld voor het komende WK onder de sommeliers in februari 2023. In de smaak zitten aroma’s van bittere chocolade, kandijsuiker en gekonfijte citrus. De vatrijping geeft extra complexiteit met smaken zoals zoethout en vanille. Het bier heeft een lange afdronk, met zachte bitterheid, complexe smaken en verfrissende zuren. We hebben beslist gezocht naar het juiste evenwicht tussen kracht en finesse, en het was ook belangrijk om er de frisheid in te houden. Duvel X Hof van Cleve is ook speciaal gecreëerd om te serveren na de maaltijd, en wordt bij voorkeur geserveerd in een breed wijnglas”.
Peter Goossens ziet het bier vooral als een maaltijdafsluiter in combinatie met kaas.
“Het is een zeer fris bier met een ongelooflijke fraîcheur geworden, zo stelt hij. Het past bijvoorbeeld bij Wagyu-rundsvlees met frietjes en Belgische pickles, alsook bij onze wildklassieker hazenrug met knolselder en witloof. En omdat het heel goed past bij kaas, gaan we het bier vooral na de maaltijd schenken. Het matcht bijvoorbeeld goed bij een oude harde kaas, of afsmakkende roodflorakaas die vooraf met ons bier gewassen wordt”, aldus nog Peter Goossens, die ook kaasmaker Van Tricht bij het project betrok; hij raadt o.a. een smeuïge époisses kaas uit de Bourgogne en een speciale, twee jaar oude roodflorakaas van kaasboerderij ‘T Groendal uit Rumbeke aan bij het bier.
Peter Goossens breekt tegelijkertijd ook een lans voor de Belgische bieren.
“Ik heb er echt een hekel aan dat er zowat elke week wel ergens een kaas- en wijnavond doorgaat waar vaak slechte wijn bij geschonken wordt, terwijl we zelf toch over de beste bieren ter wereld beschikken, wat enorme mogelijkheden oplevert”.
Duvel X Hof van Cleve is niet vrij te koop en zal maar heel beperkt beschikbaar zijn om te degusteren. Naast het Hof van Cleve in Kruishoutem zal het enkel geschonken worden in het Duvel Depot in Puurs-Sint-Amands en in de bars van Stadsbrouwerij De Koninck in Antwerpen, zolang de voorraad strekt. In totaal zijn er 2.500 flessen van gemaakt.
Wat zijn nu de plannen van brouwerij Duvel Moortgat in de toekomst, vroegen we CEO Michel Moortgat.
“We beseffen dat we voor grote uitdagingen staan, te wijten aan de problematiek van de energie, de stijgende prijzen en het gebrek aan personeel in de horeca, wat maakt dat de consument waarschijnlijk de vinger op de knip zal houden, maar onze troef is en blijft de kwaliteit van onze bieren, aldus de CEO. Cafés ‘moeten’ Duvel kunnen aanbieden, gewoon omdat de consument het vraagt”.
“De regel is dat de Horeca onze partner is, zo vult Jay Strubbe aan, On Trade Director Belgium & Luxembourg bij Duvel Moortgat. Het is dan ook onze opdracht om ‘mee’ te denken met de Horeca ondernemer, wetende dat er meerdere mogelijkheden qua beleving zijn. Het kan dan bv. over foodpairing gaan, maar ik geloof meer in het creëren van apero momenten en het inspelen op nieuwe biersegmenten, zoals bv. met onze Chouffe alcoholvrij. Globaal is en blijft kwaliteit het allerbelangrijkste punt”.
Tekst: DV