Alweer succesvolle wedstrijden
De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952 en deze vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, het zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. Ieder jaar organiseert de Club Prosper Montagné de meesterschapswedstrijden ‘Eerste Kok van België’, ‘Eerste Maître d’hôtel van België’ en ‘Eerste Sommelier van België’.

De twee eerste titels zijn wettelijk beschermd en exclusief voorbehouden aan de wedstrijden georganiseerd door Club Prosper Montagné. Op basis van de wet van 13 mei 2009 zijn ze als meesterschapswedstrijd erkend door de Minister van Middenstand.

Deze Prijzen worden jaarlijks georganiseerd en zijn culinaire topconcours waarbij de Club op zoek gaat naar ‘s lands beste talent in de keuken en in de zaal. Op 2 oktober organiseerde de Club in hotel- en toerismeschool Spermalie te Brugge de 65ste editie van de wedstrijd voor koks, en de 2de uitgave van de wedstrijd voor zaalmeesters.

Eerste Kok van België 2018
Ignace Wattenberge, souschef van restaurant ‘Fleur de Lin’ te Zele, sleepte de titel ‘Eerste Kok van België 2018’ in de wacht.

De vier andere finalisten van de wedstrijd ‘Eerste Kok van België 2018’ waren:

  • Jamal Aïchi, chef van L’Auberge de Thines (Nijvel);
  • Fabian Bail, chef van restaurant Paul de Pierre (Maarkedal);
  • Steven Buelens, chef-eigenaar van Hostellerie Lesco (Wetteren);
  • Lukas Moonens, souschef van Brasserie Julie (Dilbeek).

 

Ignace Wattenberge en Fabian Bail bereikten twee jaar geleden en Lukas Moonens vorig jaar al eens de finale. Voor Jamal Aïchi en Steven Buelens was het hun eerste deelname.

De finalisten moesten drie gerechten klaarmaken: een voorgerecht met groenten en een kippenei met granen en/of zaden als garnituur, een eigentijdse versie van zeetong ‘Normande’ als hoofdgerecht en een dessert met koffie, melkchocolade ‘Vietnam’ Belcolade en citrusvruchten.

De prijs voor de ‘beste commis’ ging naar Lynn De Weer, commis van chef Fabian Bail. Zij mag een week stage lopen bij Peter Goossens in het driesterrenrestaurant Hof van Cleve te Kruishoutem.

Eerste Maître d’hôtel van België 2018

De leden van het nationaal zaalcomité, samen met een aantal externe juryleden beoordeelden de finalisten op hun voorkomen, talenkennis en organisatietalent, hun kennis inzake de etiquetteregels, het correct noteren van een telefonische reservatie, de ontvangst van de gasten, het correct opdekken van een tafel, het aanbevelen en serveren van dranken, de vaardigheid om een menu vlot te kunnen aanpassen en de kennis inzake Belgische kazen. De kandidaten moesten tevens praktische proeven afleggingen, van het mixen van een cocktail en mocktail tot het serveren van een volledig menu met diverse versnijdingen en zaalbereidingen.

Winnaar van deze wedstrijd werd Paul-Henri Cuvelier van restaurant ‘Paul de Pierre’ in Maarkedal.

De drie andere finalisten waren:

  • Jason Eerbout van Bistro Mathilda (Oostende);
  • Kenzo Lauwereins van restaurant Vlass (Middelkerke);
  • Maxime Verstuyft van restaurant Michel (Groot-Bijgaarden).

 

Provoosten & Ambassadeurs
De wedstrijden van Club Prosper Montagné kunnen bogen op de hoogste professionele ondersteuning.

Provoost-generaal Eddie Van Maele staat in voor het goede verloop van deze prestigieuze wedstrijd. Peter Goossens (Hof van Cleve), provoost van de Keukenchefs, stelt de technische keukenjury samen. Die bestond uit Ferdy Debecker, Peter Goossens, Daniel Lassaut, Marc Renaer, Angelo Rosseel, Pierre Saey, Frans Saint Germain, Jean-Baptiste Thomaes, Eddie Van Maele en Michael Vrijmoed.

Provoost Alain Thoon doet hetzelfde voor de jury van de wedstrijd voor de maîtres d’hôtel.

Fabrice D’Hulster, restaurant manager van het tweesterrenrestaurant Sea Grill in Brussel en Angelo Rosseel, chef-kok van het tweesterrenrestaurant La Durée in Izegem, waren de ambassadeurs van deze editie van de Prijs Prosper Montagné.

www.club-prosper-montagne.be