Om de consumenten en de professionele koks beter vertrouwd te maken met de terroirproducten van Wallonië organiseren APAQ-W (Agence Wallonne pour la Promotion d’une Agriculture de Qualité), ‘Accueil Champêtre en Wallonie’ en de ‘Foire de Libramont’ reeds 23 jaar de wedstrijd ‘Coq de Cristal.’ Dit initiatief is bedoeld om de kleine Waalse ondernemingen met maximaal 5 werknemers, samen met hun vakkennis en respect voor het milieu in de schijnwerpers te plaatsen. Hun artisanale voedingsproducten komen voort uit een gevarieerde landbouw, passie voor het beroep en de typisch regionale levenskunst.

Op 6 september 2017 kwamen niet minder dan 33 Waalse landbouwbedrijven naar Libramont Exhibition & Congress, waar professionele experten een veertigtal producten blind proefden. Dit gebeurde in drie categorieën: zuivelproducten, vlees en andere producten. De helft van de punten stond op de smaak, 25% op de textuur en structuur, 15% op de geur en 10% op het uitzicht.

Op 5 november werden in Libramont de laureaten bekendgemaakt in aanwezigheid van René Collin, Waals minister voor Landbouw. Het geheel werd in goede banen geleid door twee lekkerbekken, Eric Boschman en Gerald Watelet, samen met leden van de Belgische Professionele Improvisatieliga.

De winnaars van elke subcategorie kregen als prijs niet enkel de gegeerde Coq de Cristal, maar ook een diploma en allerhande materiaal waarmee ze hun producten kunnen promoten. Ze kunnen voorts ook rekenen op belangrijke ondersteuning van hun communicatie en de aanwezigheid op diverse beurzen en tentoonstellingen, zowel B2B als B2C, die APAQ-W het komende jaar organiseert.

Laureaten

 Zuivelproducten

• Schapenkaas: ‘Carré frais de brebis’ – verse rauwmelkse schapenkaas (Françoise Lecocq, Ferme du Planois, Hennuyères)

• Kaas van koemelk: ‘Flan vanillé de l’Enclus’ (Bruno Hespel, Fromagerie de l’Enclus, Amougies)

• Dooraderde rauwmelkse kaas (alle types): ‘Bleu d’Ath’ (Jean-Philippe Vercaigne, Fromagerie Ecole du CARAH, Ath)

Vlees

• Rundvlees: ‘Steak’ (famille Fontaine, Ferme de la Croix Scaille, Rienne)

• Varkensvlees: ‘Droge gerookte varkensworst’ type ‘pipe d’Ardenne’ (Aurélien Martin, Ferme Martin, Naomé)

• Eend: ‘Gekonfijte eendenbil’ (Valérie Van Wynsberghe, Ferme de la Sauvenière’, Hemptinne-lez-Florennes)

Andere producten

• Inheemse tomaten uit volle grond (Stéphane Longlune, Ferme du Champ des Bails, Jurbise)

• Lentehoning: ‘Miel des terrains calaminaires’ (Jean-Marie Hoyoux, Clos des Abeilles, Clavier)

www.apaqw.be