Eigenaar Glenn reist zelf naar koffieplantages voor een eerlijke handel

Cuperus Koffie, een vaste waarde in Antwerpen, is een multidimensionaal koffie- en theeconcept met een geheel eigen visie, want transparantie en duurzaamheid staan centraal. Eigenaar Glenn De Rouck houdt het niet enkel bij koffie verkopen, maar reist zelf naar plantages wereldwijd om tot een eerlijke handel met de boeren te komen en het verhaal van boon tot koffietas te kunnen vertellen.

Aanvankelijk was Cuperus een doorgeefbedrijf: de koffie werd aangekocht bij handelaars, zij verwerkten en verpakten het product en verkochten die aan de consument. Maar Glenn was te nieuwsgierig en wilde de zekerheid op een eerlijk loon en goede werkomstandigheden voor de boeren. Daarom reisde hij naar verschillende landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika om de boeren en hun plantages te leren kennen.

‘Vroeger kochten we onze koffiebonen in bij de Antwerpse handelaar, maar daar zitten veel stappen tussen en die verdienen er allemaal iets aan. Degene die hier nadelig eindigt, is de boer. Bij ons zijn er geen tussenpersonen: het zijn wij en de boer’, vertelt Glenn. Deze manier van werken leidt niet enkel tot een eerlijke kostprijs, maar ook tot duurzame, respectvolle en langdurige relaties. Met hun boer in Nicaragua werkt Cuperus al 7 jaar samen en dat voelt voor hen ondertussen als ‘familie ergens anders’.

Door rechtstreeks zaken te doen met koffieboeren, geeft Cuperus een eigen invulling aan begrippen als ethiek, duurzaamheid en kwaliteit. Daarnaast is Glenn inmiddels ook begonnen met de planning voor theereizen: trips naar Japan, Thailand en India staan alvast op de agenda (van zodra mogelijk).

www.cuperuskoffie.be