Op 9 maart werd in het Institut Emile Gryzon een prachtige ceremonie gehouden om de winnaars van verschillende wedstrijden in de bloemetjes te zetten. Tegelijkertijd werd aangekondigd dat er een nieuwe wedstrijd zou worden gehouden om de Beste Patissier-Chocolatier van België 2021 te ontdekken.

Een ceremonie die begon met een toespraak van de voorzitter van de Prosper Montagné Club, Robert Van Landeghem, die alle winnaars van de verschillende wedstrijden feliciteerde. Verschillende leden van de Prosper Montagné Club, waaronder de Provoost van de chef-koks Peter Goossens en andere persoonlijkheden uit de horecawereld, waren naar het evenement gekomen.

President Robert Van Landeghem verklaarde: “De Beste Kok van België-wedstrijd is de meest gerenommeerde maar ook de moeilijkste voor de chefs. Hij wordt voor de 68ste keer georganiseerd door onze VZW. De Provoost-generaal, Eddie Van Maele, is verantwoordelijk voor het goede verloop van de wedstrijd. Peter Goossens (Hof van Cleve), provoost van de chef-koks, zal de technische jury samenstellen. De wedstrijdambassadeur, Ferdy Debecker (Eyckerhof), zal de kandidaten adviseren en de jury voorzitten”.

Kandidaten voor de Beste Kok van België 2021 moeten een kandidatuurdossier indienen met twee persoonlijke recepten: Mechelse koekoek en zwezerik als hoofdgerecht en een bereiding van warme appels voor het dessert. Drie weken voor de wedstrijddag zal Peter Goossens, provoost van de chefs, de uitdaging voor het voorgerecht aankondigen.

Vervolgens overhandigde Robert Van Landeghem, vergezeld van de vertegenwoordiger van minister Ducarme (Minister van middenstand, zelfstandigen, KMO’s, landbouw en maatschappelijke integratie), de medailles van Beste Chef van België 2020 aan Nicolas Tournay van Mont-à-Gourmet (Gouy-lez-Piéton) en van Beste Hotelmeester van België 2020 aan Maxime Verstuyft van het restaurant Michel (Groot-Bijgaarden). Alain Thoon, provoost van de hotelmeesters, kondigde ook de wedstrijd aan voor de Beste Hotelmeester van België 2021. De rol van ambassadeur van de wedstrijd werd toevertrouwd aan Laurence Rigolet-Wijnants (Comme chez Soi).

Ook werden Boudewijn Meyhui, Sommelier van het Jaar, Tom Ieven van het restaurant Hof van Cleve (Kruishoutem) en Alice Bown, Wine Lady van het Jaar 2020 gefeliciteerd.

Een nieuwe wedstrijd om de Beste Patissier-Chocolatier van België 2021
te kiezen

Tot slot was deze uitreiking van de medailles en de aankondiging van toekomstige wedstrijden voor de Brusselse Meester-Chocolatier Herman Van Dender ook een gelegenheid om de inrichting (of beter gezegd de hervatting) aan te kondigen van de wedstrijd Beste Patissier-Chocolatier van België 2021, die gepland is voor 28 september. Het organisatiecomité is samengesteld uit Marc Ducobu, Patrick Aubrion, Pierre Saey en Herman Van Dender.

En Herman Van Dender verklaarde: “Veel jongeren waren vragende partij voor zo’n wedstrijd. Wij, als ‘ouderen’, wilden de patisserie en al die jonge patissiers-chocolatiers weer in de schijnwerpers zetten.”

Wat de patissier en chocolatier Marc Ducobu betreft, vertelt hij ons dat hij heel graag deelneemt aan de herinrichting van zo’n wedstrijd. Zo komt het beroep weer in de schijnwerpers te staan, net zoals koks, slagers, kaasmakers en hotelmeesters of sommeliers die elk jaar een medaille winnen. En hij verklaarde op zijn beurt: We willen de generatie die ons volgt, stimuleren. Vandaag de dag vinden we het meer dan ooit belangrijk om jonge mensen een nieuwe dynamiek te schenken, zodat ze dit vak weer willen beoefenen

En tot slot: De afgelopen jaren lag de nadruk te vaak op het artistieke aspect en de esthetiek van de stukken, hoewel het essentieel is om terug te keren naar de smaak. We willen daarom meer belang hechten aan dit aspect: de smaak boven alles!