Sinds onheuglijke tijden hebben zowel de volkswijsheid als de geneeskunde het ons aangeraden: “ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar”.
Een zeer heilzaam principe en ook goed voor onze gezondheid, omdat ons lichaam een boost krijgt voor de hele dag. ‘s Ochtends geeft het ontbijt ons kracht en vitaliteit voor de hele dag. Daarom moet het overvloedig en gevarieerd zijn.
Het ontbijt dat het best past bij dit moment van de dag zal dus een keizersmaal zijn! De lunch ‘s middags zal gewoonlijk minder uitgebreid zijn, zodat de batterijen net voldoende zijn opgeladen voor het tweede deel van de dag. ‘s Avonds moet het diner een lichte maaltijd zijn, de beste manier om een goede en verkwikkende nachtrust te genieten.
Ontbijt in covid-tijden, uiteindelijk een godsgeschenk voor hoteliers-restauranthouders
Met de ‘hulp’ van de crisis, als we al over hulp mogen spreken, heeft ‘take-away’ de laatste maanden een groot succes gekend. Dit neemt niet weg dat de klanten het moe zijn, de restauranthouders de moed laten zakken, en de stemming over het algemeen somber is. Ik hoef niet verder uit te weiden over deze regering, want deze besluitvormers blijven de sluiting van de sector tot in het oneindige uitstellen. Gaan de restaurants morgen niet weer open? Blijven dromen! Restauranthouders worden hoteliers en bieden hun maaltijden op de kamer aan, van het diner tot het ontbijt, met een steeds groter succes.
De laatste trend, room service
Zo is er in sommige steden, en vooral in de Ardennen of aan de kust, de laatste weken een ware rage ontstaan voor een verblijf, romantischer dan ooit, in hotelkamers of pensions. De Belg wil een frisse neus halen, buiten zijn vier muren komen en genieten van de lucht aan zee of in de Ardennen. Hier waren hoteliers deze winter, voor de feestdagen of voor Sint-Valentijn, elk weekend en alle voorbije vakantieperiodes ‘volzet’.
Er is dus sprake van een nieuwe trend en die beantwoordt perfect aan de verwachtingen van al wie restaurants mist; het is ook een prima kans voor restauranthouders, al wie kamers heeft (zelf of in samenwerking met anderen) en vooral de tijd heeft om lichte maaltijden en gevarieerde ontbijten te maken.
Een diner van de chef, maar ook een ambachtelijk ontbijt
Terwijl het avondmaal, dat verplicht op de kamer moet worden opgediend, de vorm kreeg van een romantisch diner bij kaarslicht, was het ontbijt de volgende ochtend de keizer van het feest.
De eerste maaltijd van de dag wordt een echt keizersmaal!
Deze maaltijd steekt het romantische diner van de avond tevoren bijna de loef af. En terecht! Restauranthouders die hoteliers zijn geworden en kamers aanbieden in hun zaak, of restauranthouders die het slimme idee hebben gehad om zich te associëren met een pension of hotel in hun buurt, hebben meer tijd dan gewoonlijk om hun lekkere zelfgebakken brood, gebak, jam en ambachtelijke smeerpasta’s te bereiden, of zelfs om zich te associëren met plaatselijke slagers, charcutiers en kaasmakers die hun producten van topkwaliteit leveren.
De klanten, die niet meer de gelegenheid hebben om in een restaurant te gaan tafelen voor de lunch, maken van deze gelegenheid gebruik om te genieten van deze eerste maaltijd die hen voor de rest van de dag zal oppeppen.
Ontbijt over de hele wereld
In de Angelsaksische landen is ‘the breakfast’ een must, in de noordelijke landen, van Duitsland tot de Scandinavische streken, zijn rustieke broden , met veelvoudige en gevarieerde zaden, volkoren en vitaminerijke granen de sterren. Maar over de hele wereld maakt heerlijk gebak in Franse stijl nu deel uit van elk ontbijt buitenshuis.
In Azië, zoals op Bali, waar we voor de crisis verbleven, is het ontbijt bijzonder exotisch. Aan het heerlijke fruit, zoet en kleurrijk, kunt u ook een verscheidenheid aan graanproducten, gegrilde eieren en spek, en natuurlijk het onvermijdelijke gevarieerde brood en vooral gebak in Franse stijl toevoegen!
Elders in Azië doet de soep als ontbijt denken aan wat onze Europese voorouders vroeger aten. En mijn moeder vertelde me vaak dat mijn grootvader, die oorspronkelijk uit de Franse Ardennen kwam, haar als ontbijt lekker rustiek brood gaf, gedoopt in… een kom zoete glühwein, stel je voor!
Ontbijt in België, van alles wat, voor elk wat wils
België is zijn status van kruispunt van Europa waardig. Van noord tot zuid, van de hotelkamer tot het pension, van de table d’hôtes van ‘Le Pain Quotidien’ tot de take-away van ‘Exki’, zonder de uitstekende bakkerijen met heerlijk huisgemaakt gebak en voortreffelijk brood van ambachtelijke bakkers te vergeten: het ontbijt heeft het beste van elke traditie genomen en durft alle genres tot één geheel te vermengen.
Maar bovenal, wat interessant is om te onthouden voor elke restauranthouder die op een nieuwe manier zijn comeback wil maken, vandaag geen ontbijt zonder fijne bakkersproducten. Geen tafel ‘s morgens vroeg zonder een knapperige croissant, een warme koek, volkorenbrood of geurig stokbrood, zonder koffie, thee of warme chocolademelk, of zelfs champagne in de meest feestelijke gevallen… zelfs (en vooral) op de kamer! Een goed verstaander…
Tekst: JR