Via Apaq-W neemt België deel aan een nieuwe promocampagne, getiteld ‘De Europese uitmuntendheid is een kunst’. Een driejaarlijkse campagne die uitstekende producten met de Europese AOP- en IGP-kwaliteitslabels in de schijnwerpers zet.

Drie partners voor een Europese promocampagne

‘De Europese uitmuntendheid is een kunst’, een nieuwe promocampagne, mede gefinancierd door Europa, een samenwerking van volgende partners: Apaq-W (Agence Wallonne pour la Promotion d’un Agriculture de Qualité), Bureau National Interprofessionel du Pruneau (BIP) in Frankrijk en Consorzio Prosciutto di Carpegna (CARPEGNADOP) in Italië. 

AOP en IGP… Wat zit erachter?

Het AOP-label staat voor een product met beschermde oorsprongsbenaming (Appellation d’Origine Protégée). Het IGP-label verwijst naar de beschermde geografische vermelding (Indication Géographique Protégée).

De AOP- en IGP-labels zijn officieel erkende afkortingen die beschermd zijn door de Europese Unie. Ze garanderen de consument kwaliteit en knowhow van de voedingsmiddelen en wijnproducten.

Wat is het verschil tussen beide labels?

IGP garandeert een vast grondgebied voor het product waarvoor ten minste een van de fasen van het productie- of transformatieproces plaatsvindt in de geografische omgeving van herkomst met naleving van strikte voorwaarden.

AOP garandeert dat alle fasen uit het productie- en transformatieproces van dit product plaatsvinden in een nauwkeurig bepaald geografisch gebied met naleving van strenge voorwaarden.

Beide labels garanderen naleving van optimale kwaliteitsnormen door de producent en een hechte band met de streek van herkomst. Op die manier kunnen we de consument garanties bieden over de gecontroleerde kwaliteit en de authenticiteit van het product. De Europese kwaliteitslabels staan ook voor transparantie en traceerbaarheid, criteria die steeds belangrijker worden in de ogen van de consument van vandaag. En dankzij deze labels beschermen de producenten ons Europees gastronomisch patrimonium tegen namaakproducten. 

In België werden deze twee labels aan 11 producten toegekend (AOP en IGP), in Frankrijk is de IGP toegekend aan o.a. de Pruneau d’Agen (IGP) en in Italië aan Prosciutto di Carpegna (AOP).

Apaq-W creëert een nieuwe stempel: “AOP en IGP van Wallonië”

Om de uitmuntendheid van de productie van Europese agrovoedingsproductie in het licht te stellen werden de AOP- en IPG-labels toegekend aan, o.a. 11 Waalse producten.

Het AOP-label werd aan volgende 5 producten toegekend:

 • Beurre d’Ardenne (Ardeense boter)
 • Fromage de Herve (kaas uit Herve)
 • Vin Côtes de Sambre et Meuse (wijn van op de oevers van Samber en Maas)
 • Crémant de Wallonie (Waalse crémant)
 • Vin mousseux de Qualité de Wallonie (Kwaliteitsschuimwijn uit Wallonië)

Het IGP-label werd aan volgende 6 producten toegekend:

 • Jambon d’Ardenne (Ardeense ham)
 • Pâté Gaumais (paté uit Gaume)
 • Plate de Florenville (aardappelen uit Florenville)
 • Saucisson d’Ardenne, met inbegrip van Collier d’Ardenne en Pipe d’Ardenne (Ardeense worst)
 • Vin de Pays des Jardins de Wallonie (Waalse wijn)
 • Escavèche de Chimay (Waals visgerecht uit Chimay)

We moeten opmerken dat deze kwaliteitsproducten resulteren uit de expertise van 175 plaatselijke producenten. Producten uit de plaatselijke voedingsindustrie behoren tot vier categorieën: zetmeelhoudende producten, melk- en vleesproducten, stille wijnen en schuimwijnen. Zo passen ze perfect binnen het thema van de Europese promocampagne: Enjoy it’s from Europe!

De nieuwe stempel “AOP en IGP van Wallonië” biedt de consumenten ook meer duidelijkheid in hun keuze uit voedingsmiddelenproducten en in de kwaliteit voor wat betreft het milieu en het menselijke aspect. Dat leidt tot bewustere informatie en dus ook bewustere consumptie van producten afkomst uit de knowhow van de artisanale producenten en de authenticiteit van ons grondgebied. Het is ook nuttig om weten dat de productiecriteria en -fasen van de producten met een AOP- en/of IGP-label regelmatig gecontroleerd worden door onafhankelijke instellingen.

Hoe Algemeen Directeur van Apaq-W, Philippe Mattart, het ziet:

We willen de uitmuntendheid promoten door het belang van de benaming te benadrukken, want deze getuigt van de knowhow en de authenticiteit van ons grondgebied.” 

Meer info:

Facebook : www.facebook.com/AOP-IGP-De-Wallonie-103877848522007

Instagram : www.instagram.com/aopigpdewallonie/

Tekst: JR