De ‘Star Wine List’, een internationale digitale gids van de restaurants met de beste wijnkaarten, voegt België toe aan zijn aanbod met 24 adressen gekozen door Tom Ieven (Hof van Cleve***) en Antoine Lehebel (ex-Bon Bon**).

Deze gids van een nieuw genre, die in 2017 werd gelanceerd door journalist Krister Bengtsson in Zweden, vulde al snel een echte leemte: hoe kies je een restaurant niet op basis van zijn keuken, maar eerder op basis van de kwaliteit van zijn wijnkaart? En vooral, hoe vind je die goede adressen als je op reis bent?

Het antwoord is noodzakelijkerwijs digitaal, het gemakkelijkst te updaten formaat dat bovendien beschikbaar is in de vorm van een app. Aanvankelijk bevatte de Star Wine List alleen Zweedse adressen, maar inmiddels bestrijkt de gids 30 landen wereldwijd en meer dan 1.500 wijnkaarten.

De adressen worden geselecteerd door ‘ambassadeurs’ die hoogstaande sommeliers of invloedrijke wijnpersoonlijkheden zijn, ambassadeurs tot wie sinds kort Antoine Lehebel en Tom Ieven behoren, beiden ‘beste sommeliers van België’, eerstgenoemde in 2014 en laatstgenoemde in 2018.

Deze eerste selectie is voornamelijk gericht op Vlaanderen (14 adressen, waarvan 6 in Antwerpen) en Brussel (8), met 2 adressen in Namen en, ook al zijn ze niet allemaal even origineel (de gids is ongetwijfeld voor toeristen bedoeld), elk adres is het onderwerp van een korte geïllustreerde presentatie en elke wijnkaart kan worden gedownload. Iets wat nog nooit iemand heeft gedaan, dat moet worden toegegeven.

Enkele adressen

Voor het noorden van het land heeft Tom Ieven een aantal zekere waarden gekozen, zoals Terminus in Watou, Hof van Cleve in Kruisem, Sir Kwinten in Lennik, Paul de Pierre in Markedal, Convento in Leuven, Zilte of Pazzo in Antwerpen, maar hij verrast aangenaam met de keuze van Tablàvins in Knokke, Vintage in Kontich en vooral InVINcible, Tannin, Marcel of The Butcher’s Son, alle vier in Antwerpen, of met La Botte in Genk.

De keuzes van Antoine Lehebel voor Brussel zijn meer eclectisch, met vier mooie klassieke huizen (Barge, Brigittines, Caffè al Dente, La Villa Lorraine) en verschillende wijnbars (waaronder Etiquette en Titulus Pictus). In Namen gaat de eer naar de onvermijdelijke Vino Vino en de Comptoir de l’Eau vive.

Ook al ontbreken er veel adressen, zeker als je de lijst uitbreidt met de wijnbars, toch krijg je bij het doorbladeren van de verschillende kaarten een onweerstaanbaar verlangen om de weg op te gaan om de kelders van deze goede adressen te ontdekken… Zelfs als je daarvoor een kamer moet nemen in de buurt…

> Gratis interactieve kaart op starwinelist.com – App te downloaden op de platformen met abonnement voor € 2,99/1 dag of € 8,9/maand.

Tekst: MV