Genesteld in het hart van een van de meest typische wijken van de hoofdstad, is de Wine Bar des Marolles een echt juweeltje. Een bistronomisch restaurant met een omgeving en een keuken geïnspireerd op het oude Brussel en de bijzondere sfeer van de Marollenwijk.

De zachte verlichting, portretten van voorouders en andere antiquiteiten die op rommelmarkten in de buurt op de kop zijn getikt, worden alleen geëvenaard door de kleurrijke en smakelijke keuken van chef Alex Van Kalck.

In de Wine Bar des Marolles wordt knowhow vervoegd in alle tijden. In de eerste plaats die van de eigenaar, Vincent Thomaes, die van zijn passie voor antiquiteiten, goede wijn en gastvrijheid zijn beroep heeft gemaakt. Hij is niemand minder dan de derde broer van de familie Thomaes en was 26 jaar lang meester-sommelier in het Château du Mylord (in Elzele). Vervolgens is er die van de nieuwe chef, Alex Van Kalck, een geboren Brusselaar.

Hij is in juni aangekomen bij de Wine Bar des Marolles na enkele jaren in grote hotels van de hoofdstad te hebben gewerkt. Alex, die autodidact is, biedt een keuken vol gezond verstand en smaken, met aandacht voor zo lokaal mogelijke producten en subtiele toetsen van creativiteit.

“Ik ben niet naar een hotelschool geweest en mijn familie komt niet uit de sector”, vertelt hij grif. “Maar ik heb mijn eerste proeve van bekwaamheid afgelegd ‘on the job’ en van het vak leren houden, met name in Brusselse hotels zoals het Bloom Hotel en het Plaza Hotel.”

Alex Van Kalck is enkele maanden geleden aangekomen nadat hij van een vriend hoorde dat er personeel werd gezocht en na een zeer geslaagde proef. Hij geeft in de Wine Bar des Marolles de voorkeur aan zo lokaal mogelijke streekproducten. “We waren het eens en ik heb volledige carte blanche van Vincent”, vervolgt hij, “om mijn seizoensgebonden en verse keuken aan te bieden. Ik gebruik liever Belgische of Franse producten dan andere van verder weg. Een voor de hand liggende keuze voor dit soort keuken en vooral in deze wijk. In de ouderwetse bistronomische geest van de locatie bied ik klassieke gerechten aan waaraan ik graag een vleugje invloed van de wereld toevoeg.”

En op de vraag welke chef-koks hem inspireren, noemt hij Sang Hoon Degeimbre of René Redzepi. “Gewoon voor het respect dat ze hebben voor de seizoenen en de eenvoud van gefermenteerde producten met een zekere aandacht voor de gezondheid”, bevestigt hij.

VINCENT THOMAES

Vincent Thomaes, de eigenaar en initiatiefnemer van dit heerlijke bistronomische restaurant, geeft zijn chef, Alex Van Kalck, carte blanche, maar hij is ook een grote kenner van de kunst van het tafelen, in alle betekenissen van het woord, die van het ontvangen en die van zo’n unieke plek in te richten. In het restaurant is hij zowel verantwoordelijk voor de kelder als voor de sfeer en de inrichting met een passie voor antiquiteiten. Een inrichting en een sfeer die doorlopen tot in het naburige huis, de verleidelijke kleine Marché du Wine Bar, waar alles te koop is, van wijn tot mooie schilderijen en antiquiteiten! Het plezier om op een steenworp afstand van de Zavel en het Jeu de Balleplein een van deze waardevolle adressen te hebben, waar deze emblematische Brusselse wijk een overvloed aan heeft.

Met Vincent aan het roer, Alex in de keuken, Joël in de aangrenzende winkel en hun hele team van dynamisch en glimlachend personeel, is het een huisje met authentieke en warme accenten dat op zijn beurt en op zijn eigen manier een van de oudste wijken van de hoofdstad op briljante wijze bezielt. Een echt ‘coup de cœur’ adres!

Wine Bar des Marolles
Hoogstraat 198 – 1000 Brussel
Tel. 02 503 62 50

JR