Autodidact en vol praatjes zette deze chef alles op alles om te debuteren als traiteur zodra hij afstudeerde aan de hotelschool van Namen in 2015. Vier jaar later vestigt hij zich in Gembloers en opent zijn eigen bistronomisch restaurant waar hij een uitgewerkte keuken combineert met de eenvoudige keuken van een brasserie, een plek waar de klant zich thuis voelt en waar de zaal wordt gerund door Quentin, zijn partner. Hij is ook jurylid bij examens voor toekomstige koks aan de Provinciale Hotelschool van Namen, thuiskok en lid van Euro-Toques België.

Kwaliteit en traceerbaarheid

Laurent Moutoy zorgt ervoor dat hij zijn klanten een kwalitatieve, rijkelijke en gezonde keuken aanbiedt. Zonder vetstoffen te verbannen, zijn zijn producten seizoensgebonden, huisgemaakt en zo veel als mogelijk lokaal en onbewerkt. 

Hij laat zich bevoorraden door een twintigtal lokale producenten waardoor hij zijn steentje bijdraagt aan hun groei en zo geniet van hun advies en van een exclusieve productbevoorrading. Wat Laurent bovenal waardeert: het onverwachte kantje van de natuur, seizoensgebonden recepten en het contact met de producenten. 

Een daktuin

Aan het begin van de gezondheidscrisis kwam hij op het idee om op het dak van het restaurant een tuin met eetbare gewassen aan te leggen. “Dankzij dit concept ben ik 100% onafhankelijk voor eetbare bloemen en planten. De voordelen: ik ken steeds de oorsprong van de producten en bovendien is het echt wel goedkoper.” 

Het dresseren van de borden vraagt uiterste nauwkeurigheid, waarbij de bloemen het vrouwelijk kantje van zijn keuken weergeven: kleurrijk, delicaat en licht. 

Laurent gebruikt voornamelijk viooltjes en heeft recepten bedacht met aardbeikleurige muntblaadjes (die het idee geven dat ze werkelijk knapperen in het fruit) ‘hot and spicy’ oregano met een verrassend pittig smaakje en oesterblad voor een vleugje jodium. 

Elke dag een recept

Laurent is zeer actief op de sociale netwerken en heeft tijdens de lockdown zijn zichtbaarheid op Facebook verdubbeld door elke dag een recept aan te bieden.

Om de takeawayreservaties te vereenvoudigen heeft hij reservatie per sms en WhatsApp op poten gezet, een snelle en eenvoudige service waar de klanten van houden. 

Authenticiteit en gemoedelijkheid

Met zijn keuken maakt de chef er een erezaak van om zijn klanten gelukkig te maken en hen te binden door de tijd te nemen om naar hen te luisteren en hun vragen te beantwoorden.

Het intimistisch en familiaal restaurant biedt plaats aan 32 couverts, met een open keuken zodat de gasten de volledige bereiding kunnen volgen. 

“Ik werk ook heel graag als thuiskok, want de klanten zijn altijd op hun gemak en het is telkens weer anders, maar waar ik het meest van houd zijn de kooklessen van slechts één avond die ik geef in het restaurant voor kleine groepen of bedrijven. Is het een les over kroketten, groenten, pasta, zero-waste, brood of de basisbeginselen, iedereen doet mee en heeft aan het einde van de les weer iets bijgeleerd.” Levensgenieter Laurent Moutoy geniet van dit gezellige en authentieke moment waarop hij zijn kennis kan delen van A tot Z, zonder geheimen.

Laurent Moutoy

Tel. 081/61 46 60​ 
www.laurentmoutoy.com

Tekst: EP