Naar wereldfinale Bacardi Legacy

Al voor de negende keer organiseert de rumproducent zijn Bacardi Legacy. Voor ons land trekt Didier Van den Broeck naar de finale in Mexico met zijn cocktail Mr. Dogma.

Eind november vond in de A’dam Tower in Amsterdam de Noord-Europese finale plaats van de Bacardi Legacy. Via deze wedstrijd wil Bacardi bartenders wereldwijd inspireren tot het bereiden van creatieve én populaire cocktails op basis van rum. Meer specifiek gaat het merk op zoek naar cocktails met het potentieel om uit te groeien tot echte klassiekers, zoals daiquiri of mojito. De cocktail moet dus zowel innovatief zijn als eenvoudig genoeg zodat hij in elke bar ter wereld kan worden bereid. Geen simpele opgave voor de kandidaten. “Niet enkel het shaken van een lekkere cocktail is van tel bij deze wedstrijd”, vertelt Bacardi Brand Ambassador Marc Colfs. “De bartenders moeten hun creatie ook op een inspirerende manier kunnen voorstellen. De cocktail moet een catchy naam en een goed verhaal hebben. Er hoort ook een marketingplan bij. Toch is de smaak de doorslaggevende factor.”

28 bartenders uit tien landen namen deel aan deze Noord-Europese finale. Uit elk land gaat één deelnemer door naar de wereldfinale. Het evenement vond niet toevallig plaats in Amsterdam. De cocktailscene boomt momenteel stevig in de stad aan de Amstel.

Voor België traden Didier Van den Broeck en Rob Biesmans in het strijdperk. Beide heren runnen een hoog aangeschreven cocktailbar. Van Didier is dat ‘Dogma’ in Antwerpen, van Rob ‘Koks & Tales’ in Hasselt. Van den Broeck ontwikkelde de Mr. Dogma, met Bacardi Ocho, Picon, Martin Rubino-vermout, grenadine en sinaasappel- en citroensap. Biesmans pakte dan weer uit met de Blazing Britt, een naam gebaseerd op één van zijn vaste klanten. Deze cocktail bevat Bacardi Ocho, limoensap, ginger-agavesiroop, rietsuikersiroop, falernum en soda. De beide cocktails waren deze zomer ook al op Pukkelpop te proeven.

Belg won vorige editie

Het duo is niet enkel geïnteresseerd in dranken, ook het culinaire interesseert hen. Welk gerechtje zou bij hun creatie passen? Biesmans: “In combinatie met geroosterde zeevruchten zie ik dat wel werken, ook met donkere chocolade.” Van den Broeck ziet een pairing van zijn Mr. Dogma met rood fruit, hazenrug of orgaanvlees dan weer zitten.

Onze landgenoten worden op deze Bacardi Legacy extra in de gaten gehouden.

Vorig jaar won Ran Van Ongevalle (The Pharmacy, Knokke) als allereerste Belg de wereldwijde finale. Dat schept verwachtingen. “Wij willen hier vooral tonen dat de winst van Ran geen toevalstreffer was en dat de Belgische bartenders een steeds hoger niveau halen”, klinkt het bij Didier en Rob.

Marc Colfs vult aan: “Het feit dat er met Ran een winnaar kwam uit een commercieel minder interessant land als België, toont aan dat er zuiver beslist wordt op kwaliteit. We sluiten geen compromissen.”

Hannah Van Ongevalle, die samen met haar broer en haar vader The Pharmacy uitbaat, zat trouwens in de jury van deze Noord-Europese finale. Uiteraard mocht zij de Belgische kandidaten niet jureren.

Onze twee landgenoten zijn flamboyant en goed van de tongriem gesneden. De jury was dan ook onder de indruk van hun vlotte, bij momenten humoristische podiumpresentaties. Net als van hun brede productkennis en vaardigheden als bartender. De jury besliste uiteindelijk om Didier Van den Broeck naar de finale in Mexico te sturen.

Benieuwd of hij er Ran Van Ongevalle kan opvolgen. We wensen hem alvast alle succes!

www.bacardilegacy.com