Als het niet goed gaat met de bijen, is onze planeet in gevaar. Albert Einstein zei het al, en ook de culinaire wereld trekt nu aan de alarmbel. Lieven Lootens van de restaurants ’t Aards Paradijs in Merendree en Naturell in Gent en Gilles De Backer van evenementenbureau Utopia Events organiseren van 17 juni tot 14 juli ‘Dinner with the Queen’. Dit is geen stijf gebeuren met onze royals, maar wel een culinaire belevenis op de plukweide van Purfruit in Oeselgem, dat volledig draait rond de bloemetjes en de bijtjes. 

Dinner with the Queen is meer dan lekker eten alleen. In alle gerechtjes steekt een boodschap. “Dinner with the Queen is een ode aan mijn grootouders”, aldus organisator Gilles De Backer van Utopia Events. “Vroeger ging ik soms bessen plukken met mijn opa in de tuin en vanuit die herinnering ontstond het idee om een culinair concept uit te denken waarbij ook aandacht wordt besteed aan de natuur. Ik leerde chef Lieven Lootens kennen op Gent Smaakt en samen kwamen we op het idee om een diner te geven dat volledig geïnspireerd is op bloemen. Met de Beste Culinaire Bloemen Award van Gault&Millau op zijn naam was Lieven de geknipte persoon.

Het doel achter dit evenement vind ik belangrijk: mensen op een leuke manier bewust maken van het belang van de bijen voor onze natuur. Zonder hen geen honing, maar ook geen paprika of mosterd meer. Maar liefst driekwart van onze groentegewassen ziet immers pas het levenslicht na bestuiving door bijen.”

www.dinnerwiththequeen.be