Het Oh restaurant in Sint-Idesbald (Koksijde) is de komende maanden gastheer voor een uniek driedimensionaal eetspektakel. Het heet Diner Time Story: Le Petit Chef was eerder te beleven in Dubai, Abu Dhabi, Londen, Berlijn en Stockholm en nu dus ook aan de Belgische westkust.

Een miniatuurchef komt tot leven op de eettafel dankzij de 3D mapping-technologie. Het concept van Le Petit Chef is ontwikkeld door een Belgisch kunstenaarscollectief genaamd Skullmapping. De kleine kok treedt in de voetsporen van Marco Polo, waarbij de gasten met Marco Polo de wereld rondreizen van Marseille naar het Midden-Oosten en India, over de Himalaya naar China en terug.

Filip Sterckx van Skullmapping legt uit: “Het 3D-effect in onze video’s wordt vaak gezien als een hologram of een 3D-projectie. In feite is het echter een normale projectie. We gebruiken speciale optische technieken, lengtevervormingen van de juiste hoek om het effect of de 3D-illusie te produceren.”

Samen met de projecties bevat het Marco Polo-verhaal ook rekwisieten, soundtracks en geuren, waardoor de gasten de ijzige lucht van de Himalaya op het ene moment inademen, en het volgende moment de hitte van een Arabische soek voelen.

Volop spektakel dus, maar toch is het gastronomische aspect minstens even belangrijk. “In tegenstelling tot veel andere eetshows, hebben we ons verhaal rond het eten gecreëerd”, vertelt Nadine Beshir, producer van Dinner Time Story. “We zijn van mening dat de gastronomische keuken de belangrijkste focus moet zijn, waarbij het verhaal elk gerecht accentueert en tegelijkertijd gasten tijdens hun maaltijd vermaakt en betovert.”

Moleculair

Chef van Oh restaurant Ivan Puystiens is trots dat hij werd aangezocht om het menu te ontwikkelen voor dit kooktheater. “Ik moest me schikken naar de verhaallijn, en dus gerechten serveren uit de keukens waar Marco Polo passeerde, maar daarnaast kreeg ik carte blanche. Ik verdiepte me in de mediterrane, Aziatische en Arabische keuken, waar ik trouwens al heel lang mee bekend ben. Het was en is een toffe ervaring. De gerechten kunnen in de loop der maanden trouwens licht wijzigen. Ik pas me aan de seizoen aan en werk met de beste producten van het moment, uiteraard steeds met respect voor de verhaallijn.”

Wij maakten de première mee van Le Petit Chef en waren aangenaam verrast door de hoge gastronomische kwaliteit van het geserveerde. Zo waren er fijne Frans geïnspireerde amuses met coquille en met kreeft, uitmuntende Arabische gerechtjes met kwartel en hummus, een Indische nem van melklam met tandoori mayonaise… Bij de sorbet kwamen zowaar ook technieken uit de moleculaire keuken aan bod, om ijzige lucht te simuleren.

De bediening speelt trouwens uitstekend in op het verhaal – geen sinecure – waardoor het concept goed tot zijn recht komt. Dit eetspektakel met zesgangenmenu, wijn en aperitief loopt nog tot 24 juni 2018.

www.ohrestaurant.be
www.3dworldbelgium.be