Voortaan staat er op de verpakkingen van de producten van Lipton een klein kikkertje. Dit betekent dat alle producten van zowel Lipton als Lipton Ice Tea het Rainforest Alliance label mogen dragen. Dit houdt in dat alle theesoorten die werden gebruikt op duurzame theeplantages geproduceerd werden.

Deze unieke samenwerking werd voorgesteld tijdens het Lipton Rainforest Alliance evenement in de plantentuin van Meise. Hannah Van Ongevalle stelde er enkele van haar mocktails en cocktails voor op basis van Lipton Ice Tea. De weelderige plantentuin was ook de ideale omgeving voor een expo over de unieke samenwerking tussen Lipton en Rainforest Alliance.

Lipton heeft altijd een boontje gehad voor thee. Van de innovatieve Lipton-theeplantage van sir Thomas Lipton tot zijn opvallende marketingcampagnes, Lipton was de concurrentie altijd een stapje voor. Dit geldt ook op het vlak van de duurzaamheid met het oog op de toekomst.

Lipton is vandaag in tal van locaties ter wereld aanwezig. De thee wordt verbouwd in plantages in Kenia, Argentinië en Sri Lanka en er zijn eigen plantages in Kenia en Tanzania.

De unieke samenwerking tussen Lipton en de Rainforest Alliance kwam er niet zomaar. Al in mei 2007 gaf moederbedrijf Unilever aan dat thee duurzaam moest verbouwd worden in samenwerking met dit label. In 2015 werden al de theezakjes van Lipton al ‘Rainforest Alliance certified’ en dit geldt nu ook voor de ice tea.

De certificering van de Rainforest Alliance wil de theeboeren aanmoedigen om duurzaam thee te verbouwen en beheren. Dit door middel van een combinatie van de bescherming van het milieu, sociale gelijkheid en economische leefbaarheid. Volgens de missie van de Alliance moeten deze factoren in een geïntegreerde aanpak hand in hand gaan om op termijn tot succes te leiden.

Aspecten die hierbij de nodige aandacht krijgen, zijn onder meer de biodiversiteit en het behoud van bossen, de productie van thee volgens strikte regels in verband met het gebruik van pesticiden, de verwerking van afval, sociale criteria in verband met de arbeidsvoorwaarden, minimumloon en strikt toezien op het vermijden van kinderarbeid. Door het leven van de theeboeren en hun gezin te verbeteren, wil Lipton ook bijdragen om de aarde voor de toekomst te beschermen.

www.lipton.com

www.rainforest-alliance.org