Het privé-museum Verbeke Foundation was op 28 mei het decor voor de derde editie van de Gault&Millau Culinary Innovators Awards. De culinaire organisatie bekroont via haar awards personen en bedrijven die op een creatieve en toekomstgerichte manier met voeding omgaan.

Het kruim van de Belgische gastronomie kwam voor het evenement naar Kemzeke afgezakt, met inbegrip van kersverse Anderlechtvoorzitter Marc Coucke, die de catering in het stadion voortaan door Gault&Millau zal laten beoordelen. Voor, tijdens en na de uitreiking proefden de meer dan vijfhonderd gasten van culinaire hoogstandjes van David Martin, Kobe Desramaults, Tim Boury, Michaël Vrijmoed, Seppe Nobels, Filip Claeys en anderen.

De awardceremonie vormt het orgelpunt van een jaar lang werken en onderzoeken. Het team van de Gault&Millau Culinary Innovators is constant op zoek naar innovatieve producten en ideeën, organiseert of neemt deel aan seminaries en events, en publiceert haar bevindingen en artikels rond culinaire innovatie op hun website. Doel: de sector aantrekkelijk, spannend en interessant houden.

“Met ons Culinary Innovators project willen we actief meewerken aan de toekomst van de gastronomie. We brengen on- en offline de belangrijkste actoren uit onze sector samen: chefs, producenten, academici, leveranciers, ondernemers en klanten”, aldus Dries Tack, Business Development Director Gault&Millau.

100 kandidaten, 9 categorieën

Ruim honderd kandidaten dongen mee naar een award in één van de negen categorieën. Gewezen Miss België Justine De Jonckheere reikte de prijzen uit. De Tijd en VRT NWS wonnen de Education Award voor hun dossier ‘Het bord van morgen’. Ze gingen hierin na hoe het voedsel van de toekomst er zou moeten uitzien.
De NorthSeaChefs sleepten in de Institution Award in de wacht. NorthSeaChefs moedigt chefs, hobbykoks en consumenten aan om op een verantwoorde manier om te gaan met onbeminde en minder bekende vissoorten en bijvangst, gevangen door Belgische vissers. Ze zijn sinds 2011 actief, onder aanvoering van tweesterrenchef Filip Claeys. NorthSeaChefs realiseerde dit jaar een verdubbeling van het aantal leden, met voor het eerst ook enkele Nederlandse chefs.
Slager Luc De Laet van De Laet & Van Haver werd Entrepreneur of the Year. Luc De Laet wil het beroep van slager opwaarderen. Hij is gespecialiseerd in dry-aged vlees en in ambachtelijk vervaardigd charcuterie. De Laet & Van Haver heeft twee slagerijen, een restaurant en een cateringfirma.

Chef René Mathieu ontving voor zijn restaurant La Distillerie in het Luxemburgse Bourglinster de Restaurant Philosophy Award. Deze kok promoot een keuken die steunt op een subtiel gebruik van dagvers geplukte groenten, tuinkruiden en bloemen. Mathieu, de zoon van een boswachter, meent dat de toekomst van onze keukens vooral plantaardig is.

Verder ging de Event Award naar FoodParadiseDay, de Marketing Award naar Ruby RB1 (Barry Callebaut), de Product Award naar Disposables Bio, de Sustainability Award naar Eatmosphere en de Digital Award ten slotte naar Foodpairing.

be.gaultmillau.com
www.culinaryinnovators.com