Op 28 en 29 april 2018 wordt een ongewone en middeleeuwse beurs van Waalse producenten en ambachtslieden gehouden in de abdij van Stavelot. Deze eerste beurs van Waalse producenten en ambachtslieden wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met het Waalse Agentschap voor de Promotie van een kwalitatieve landbouw (APAQ-W), kadert in het ongewone thema van het toeristische jaar en is ook gewijd aan de middeleeuwse kleuren. APAQ-W heeft het genoegen een van de belangrijkste partners van dit nieuwe evenement te zijn, dat lokale producten combineert met toerisme en de opwaardering van ons buitengewone Waalse erfgoed.

APAQ-W biedt niet enkel financiële steun aan deze organisatie, maar ook expertise bij de contacten met de producenten, waardoor talloze producenten en uiteenlopende producten die bereid waren deel te nemen. APAQ-W zal ook aanwezig zijn met een dubbele stand: een algemene informatiestand over de hele Waalse productie met documentatie voor het publiek en culinaire gadgets.

Op deze stand worden twee wedstrijden georganiseerd: één voor het publiek, waar je lokale producten kan winnen, en een andere wedstrijd voor de producenten waar de producent met de ‘mooiste’ of de ‘meest opvallende’ stand in de prijzen valt. De ambassadeurs zullen de scheidsrechters zijn. Het tweede deel van de stand is gewijd aan de biosector en sensibiliseert het publiek voor deze thematiek, met veel documentatie en een wedstrijd waar ook mandjes met bioproducten te winnen vallen.

De ambassadeurs zijn Julien Lapraille, Eric Boschman, Jean-Philippe Darcis en Jean-Michel Saive. Julien Lapraille is thuiskok, animator en columnist voor de RTL-groep (BEL RTL en RTL TVI) en culinair consultant. Hij is een vurig aanhanger van streek- en verse producten. Eric Boschman is een Belgisch sommelier die verschillende onderscheidingen behaalde, waaronder die van de beste sommelier van België in 1988, en vandaag is hij een referentie in de Belgische wijnwereld.

Jean-Philippe Darcis, Ambassadeur van de Belgische chocolade en pionier van de macaron in België, is even subtiel, gul, gulzig en enthousiast als zijn hemelse creaties! Hij is afkomstig van het Land van Herve en hij legt dan ook de klemtoon op de streekproducten en producenten van de regio. Voor het tweede jaar op rij is ook Jean-Michel Saive, Belgisch tafeltennisser, één van de Ambassadeurs van APAQ-W, meer bepaald voor de activiteiten die sport in verband brengen met lokale producten. In dat kader neemt hij samen met APAQ-W deel aan verschillende evenementen, waaronder de Beau Vélo van RAVeL en verleent hij zijn volle steun aan deze 1ste editie van ‘Festoyons wallon’ in de Abdij van Stavelot, waar producten uit het verleden worden gelinkt aan producten van de toekomst.

www.abbayedestavelot.be