The Star of Belgian Cuisine, een prestigieuze culinaire wedstrijd die voor de 6e keer door The Mastercooks of Belgium werd georganiseerd, vond op 25 april met veel succes plaats in de Nederlandstalige Hotelschool COOVI secundair onderwijs in Anderlecht (Céria).

Hoewel de gezondheidscrisis het ditmaal moeilijk maakte om deze tweejaarlijkse nationale wedstrijd te organiseren, kon de wedstrijd toch met inachtneming van alle gezondheidsveiligheidsregels plaatsvinden op 4 verschillende verdiepingen van de moderne glazen toren (gebouw 7) van de hotelschool van Anderlecht.

4 verdiepingen voor een betere verdeling, met verplichte afstand, van de 3 kandidaat-teams (in de keuken) en de jury (10e verdieping) bestaande uit Pierre Wynants, juryvoorzitter, Frank Fol, voorzitter van The Mastercooks, Daniel Molmans, Belgisch jurylid gecertificeerd als “Approved Regional judge in Culinary Arts from The World Association of Chefs Societies”. Maar ook Jo Nelissen (Coach National Culinary Team), René Mathieu (Chef van het Jaar in de Gault&Millau 2021 voor het Groothertogdom Luxemburg), de Waalse vicevoorzitter van The Mastercooks, Benoît Bourivain, de Mastercooks Freddy Vandecasserie, Geert Gheysels. Alsook, bij de uitgenodigde partners, Frank Lelon, adviseur Ambtenarenzaken bij het kabinet van minister Sven Gatz (Brussels Gewest) en Gaston Asselman, technisch adviseur-coördinator van de school COOVI. Bij de technische jury waren in de keuken, voor de beoordeling van de kandidaten, de Mastercooks: Patrick Meirsman (vicevoorzitter Mastercooks Brussel), Alain Deluc, Alain Neckebroeck, Dirk Vandendriessche.

De kandidaten van deze 6e editie

Geselecteerd op basis van een motivatiebrief, een minimum aan ervaring en een recept op basis van opgelegde Belgische producten (schorseneren, Cornet-bier, Callebaut-chocolade), namen op 25 april 3 in plaats van 4 teams deel aan de wedstrijd. Dit omdat een geval van besmetting met het Coronavirus was vastgesteld bij het Vlaamse team van Xavier Van Hecke en Seppe Nobels (coach), Bodhi Van Loon (keukenhulp), Hannes Lefevre (sommelier) van het Restaurant Graanmarkt13 in Antwerpen.

De 3 teams die meedongen naar deze 6e The Star of Belgian Cuisine waren:

  • het team van de winnaar, Florian De Ruyck gecoacht door Gilles Hequet (rechterhand van Mastercook Alain Bianchin), Klaudia Wyszyska (keukenhulp), Vincent Collard (sommelier) van het Restaurant Alain Bianchin (Overijse – Vlaams-Brabant)
  • het team van de tweede finalist Nicolas Tournay, wiens coach, Mastercook Vincent Gardinal eveneens verhinderd was, Kevin Bernard (keukenhulp), Arnaud Hamoline (sommelier en eigenaar van het Restaurant Le Mont-à-Gourmet )(Gouy-lez-Piéton – Henegouwen)
  • het team van Grégory Marichal gecoacht door Mastercook Didier Bernard (Les Gourmands in Blaregnies), Dogdu Teoman (keukenhulp), Nadia Stoquart (sommelier). Team van Restaurant-traiteur “A la mémoire de …” in Colfontaine (Henegouwen).

Opgelegde producten in de halve finale, carte blanche in de finale

De halve finalisten van de wedstrijd, professionele chefs van 23 tot 38 jaar oud, hadden de opdracht een recept voor een gerecht en een zoete lekkernij te creëren op basis van Belgische producten: schorseneren, Cornet-bier (Strong-Blond-Belgian & Oaked) en Callebaut-chocolade (gecombineerd met koffie). Dit voor de halve finale in de voormiddag.

Voor de finale in de namiddag moesten de twee finalistenteams van Florian De Ruyck en Nicolas Tournay, na het selecteren van hun producten in een mysterieuze doos, een gerecht en een dessert maken.

De leden van de ‘degustatie’-jury, zowel voor de halve finale als voor de finale, beoordeelden vervolgens de presentatie, de degustatie en de harmonie met de begeleidende drank. In de keuken beoordeelde de ‘technische’ jury de gebruikte technieken, de hygiëne (versterkt door de gezondheidsvoorschriften vanwege COVID-19) en de organisatie van het werk.

Florian De Ruyck op de sterrenpiste

Na afloop van de finale was het de jongste chef-kok van de wedstrijd, Florian De Ruyck, die in juni zijn 25e verjaardag viert, die de kristallen trofee van Val Saint-Lambert, The Star of Belgian Cuisine, in ontvangst nam van juryvoorzitter Pierre Wynants.

Een gelukkige winnaar die sinds 2018 samenwerkt met Alain Bianchin in Overijse en die niet aarzelde om de emblematische prijs te delen met het hele team door te verklaren: “Dit is het werk, het succes van een heel team. Dat van het Restaurant Alain Bianchin. Deze sterrenkok, die onze baas is, is voor ons een uitstekende mentor die ons voortdurend naar een hoger niveau drijft. The Star of Belgian Cuisine is ook een goede zaak voor het Restaurant Alain Bianchin waar wij, zodra de restaurants weer open zijn, het winnende gerecht van de wedstrijd zullen kunnen aanbieden. Dit gerecht werd gecreëerd rond een Belgische forel gegaard in een Japanse torchon met mousseline van aardpeer, witloof en waterkers bestrooid met geraspte kastanjes, vinaigrette van kwark, citroen en verse kruiden. Als andere indruk van ons resultaat kan ik u ook zeggen dat ik zeer trots ben België te mogen vertegenwoordigen op de volgende European Global Chefs Challenge. Misschien kwalificeren we ons daarmee – wat ik ook hoop – voor de wereldwedstrijd die in 2022 in Abu Dhabi moet plaatsvinden.”

Prinses Lea van België, een trouwe prinses op alle wedstrijden

Naast Pierre Wynants, Frank Fol en de Mastercooks die aanwezig waren voor de bekendmaking van de resultaten, kwam Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Lea van België, net als bij de vorige edities, het evenement opluisteren met haar aanwezigheid.

Princes Lea, een trouwe prestigieuze gast, die altijd beschikbaar is voor een kort informeel interview, vertelde ons dat zij absoluut aanwezig wilde zijn op de wedstrijd in dit zeer bijzondere jaar. “Het was voor mij belangrijk om aanwezig te zijn, dit jaar meer dan ooit, omdat ik vind dat we, ieder op onze eigen manier, het beroep absoluut moeten steunen. Als mijn aanwezigheid de wedstrijd en de zeer bekwame kandidaten moreel kan helpen, sta ik met heel mijn hart aan hun zijde. Ik denk ook veel aan degenen die de crisis niet te boven zullen komen en dat doet me veel verdriet. Maar als ik zoveel jong talent zie, zoveel energie en zoveel bereidwillige koks, ben ik toch hoopvol gestemd voor de toekomst van het beroep.”

René Mathieu-Frank Fol-Pierre Wynants

Alain Deluc-Daniel Molmans

Jo Nelissen-Coach National Culinary Team

Gaston Asselman-COOVI

Alain Deluc-Daniel Molmans

Tekst: Joëlle Rochette
Foto’s: Jan Bellen (Horeca Magazine) – Jan Van Assche (The Mastercooks of Belgium)