De voorstelling van Foodprint 1617, een uitgave van mjPublishing NV, is opnieuw een evenement voor al wie mee wil zijn met de vernieuwingen in het culinaire landschap. De gastsprekers en verantwoordelijken voor de hoofdredactie benadrukten de essentie van Foodprint 1617. Joachim Boudens belichtte het belang van het team in de zaal “die met passie de mensen ontvangen en waarbij de menselijke interactie juist het verschil maakt tussen horecazaken. Zij brengen de beleving tot stand.” Peyo Lissarrague wees dan weer op de service, de warmte en de gulheid: “Samenkomen aan tafel, samen zijn op een goed moment en genieten van een goede maaltijd.”

Het boek

Foodprint 1617 brengt in woord en beeld een jaarlijks overzicht van wat op de voorgrond is getreden op diverse terreinen van de gastronomie. Het boek brengt hulde aan een aantal mensen die zich verdienstelijk maken in de culinaire wereld. Ook is er de bekendmaking van de Foodprint Culinary Photo Award 2016. Dit jaar werd een werk van Bruno Couwenberg door de lezers van Foodprint verkozen als beste, origineelste en meest impactvolle foto. De foto toont een simpel broodje en illustreert het ambachtelijke en menselijke aspect van het product.

HM172_NEWSLETTER_Pizzaolo HM172_NEWSLETTER_Foodprint_Wine Lady

De awards

En dan volgden de winnaars in de diverse categorieën: voor de 9de keer wordt de ‘Pizzaiolo van het jaar’ verkozen, wedstrijd waaraan pizzaioli uit alle provincies deelnemen en die na een preselectie terugvielen op 33 waarvan hun zaak bezocht werd door de jury die hun pizza beoordeelde, maar ook het onthaal, de beleving en de sfeer. Elf laureaten (één per provincie) haalden de selectie, maar er is maar 1 groep pizzaiolo van het jaar: Carlo en Gianfranco Rosano (eigenaars en pizzaioli) en Filippo Scalisi (pizzaiolo), van Pizzeria Inn (Perwez) kwamen als beste uit de wedstrijd.

HM172_NEWSLETTER_Foodprint_sommelier

De ‘Sommelier of the Year’ is in zijn 8ste jaargang en deze verkiezing is de erkenning van de beste sommelier op het werkveld en de beloning voor zijn dagelijkse inzet en zijn professionalisme. Uit de provinciale laureaten kwamen uiteindelijk drie finalisten: Panagiotis Kokalas (Wine in the City, Jette), Gianluca Di Taranto (The Jane, Antwerpen) en Cédric Thomas (Grappe d’Or, Torgny). En Sommelier of the Year werd… niet één, maar twee: Gianfranco Di Taranto en Cédric Thomas. Ze benadrukken het belang van het gebruiken van een eenvoudige taal die de wijn toegankelijk maakt en het serveren van een goede relatie prijs/kwaliteit. Ze beklemtonen dat een sommelier vooral moet luisteren en begrijpen, een ‘psycholoog’ is in zijn vakterrein. De uiteindelijke bedoeling is dat de klant zegt: “Hier kom ik terug.”

De bekendmaking van de verkiezing van ‘Wine Lady of the Year’ is aan zijn tweede uitgave toe. Zoals winnares Cybille Troubleyn (WineWise) zelf stelt: “Ik hoop dat die verkiezing niet meer moet bestaan binnen vijf jaar, omdat het de bedoeling is dat je ook als vrouwelijke sommelier je sporen verdient en geapprecieerd wordt voor je aanpak, maar er is nog een lange weg te gaan. In Nederland zitten er procentueel veel meer vrouwen in deze functie dan bij ons.”

www.foodprint.be

HM172_NEWSLETTER_Foodprint_COVER_NL