Trouw aan de traditie heeft Gault&Millau op 19 september jl. voor de 7e keer en, volgens de mening van zijn inspecteurs, de beste chocolatiers van het land aangewezen. 

Deze jaarlijkse bijeenkomst, georganiseerd in Brussels Expo, was een gelegenheid om kennis te maken met de 4 winnaars, hun heerlijke ‘signatuur’-pralines en de nieuwe gids ‘Finest chocolatiers in Belgium and Luxembourg 2023’.

De verantwoordelijken van Gault&Milau vertrouwden ons toe dat zij zeer tevreden waren over de resultaten, vooral gezien de pandemie en de hete zomer (die dus schadelijk was voor de pralines) die wij hebben meegemaakt. Een sector waarin nieuwe deuren opengaan en waarin jong talent de ring betreedt. Kortom, een sector waarin de opvolging verzekerd is!

De beginnende of bevestigde chocolatiers die in de prijzen vallen

In Brussel is de winnaar de welbekende Herman Van Dender. Als een van de Gebrevetteerde Hofleveranciers van België viert Van Dender dit jaar zijn 65e verjaardag. En sinds 2016 beoefenen de beroemde chocolatier en zijn teams met een inmiddels internationaal succes de ‘bean to bar’.

In Brugge werden de al even bekende Dominique Persoone, die momenteel op reis is naar Mexico waar hij zijn eigen plantages heeft, zijn zoon Julius en hun team van The Chocolate Line bekroond tot de Chocolatiers van het Jaar 2023 voor Vlaanderen. Dit jonge team onder leiding van de boss is vol durf en enthousiasme.

In Bastenaken gaat de titel van Chocolatier van het Jaar voor Wallonië naar Pierre Plas. Samen met zijn partner beheerst deze ambachtsman het proces van boon tot cacao en verrast hij met grand cru chocolaatjes, vullingen met een intense smaak en originele fruitige karamel.

In Luik wordt de Ontdekking van het Jaar toegekend aan de chocolaterie ‘By Michèle’ waarvan het eerste atelier in Herstal is gevestigd en de nieuwe winkel is opengegaan in de voetgangerszone En roture in Luik. De 25-jarige Christophe Prunier staat ook met zijn partner Coralline aan het roer van een bedrijfje met een veelbelovende toekomst. Ik beloof dat we het binnenkort opnieuw over deze twee zullen hebben!

Een gids met vele bekende of te ontdekken ambachtslieden

Naast de prijswinnaars van 2023 presenteert de gids maar liefst 123 chocolatiers die werkzaam zijn in 173 bekende of nog te ontdekken chocolateries in het hele land. Een gids vol parels die in november opnieuw aan bod zullen komen in onze ‘chocoladespecial’!

Tekst & foto’s: Joëlle Rochette