Voor Belberry Preserves, BelOrta, Kaasboerderij ‘t Groendal en Lambert J.L. Ets.

De Gouden Tavola bekroont de beste innovaties in voeding. Deze wedstrijd wordt georganiseerd naar aanleiding van Tavola, de vakbeurs van de fijne en verse voeding, die sinds 1982 om de 2 jaar in Kortrijk Xpo plaatsvindt. Dit jaar worden op 11, 12 en 13 maart opnieuw 17.000 professionelen uit de klein- en groothandel, speciaalzaken en cateringorganisaties uit meer dan 30 landen verwacht op Tavola.

Wedstrijd

De wedstrijd Gouden Tavola verloopt in 2 etappes. In eerste instantie beoordelen 3 verschillende aankopers de inzendingen op basis van een argumentatie en een productstaal. Daarna volgt een grondige jurering met degustatie waarbij alle facetten van het product of concept worden geëvalueerd. Voor deze editie zonden 69 producenten 104 producten in. Na de eerste screening mochten 59 producten meedingen naar de Gouden Tavola.

De eindjury bestaat uit aankopers, verantwoordelijken uit de gastronomie, reclamewereld, product- en merkontwikkeling en leden van de vakpers. Zij bepalen in de 4 rubrieken de winnaar van de Gouden Tavola en de 2 genomineerden. Niet enkel smaak is hierbij bepalend, ook onder meer criteria zoals innovatie, verpakking, marketing, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid spelen een rol tijdens de jurering.

Alle producten die de tweede juryronde bereiken, worden tentoongesteld in de centrale Rambla en vormen voor de bezoekers een perfecte uitvalsbasis om de beste nieuwigheden van Tavola te ontdekken. In hal 5 worden alle winnaars voorgesteld en kunnen de bezoekers proeven én hun stem uitbrengen. Het product met de hoogste publiekswaardering ontvangt na afloop van de beurs de Gouden Tavola Publieksprijs.

Winnaars & genomineerden

Gouden Tavola Retail 2018

 • Winnaar: Socca Chipsa. Chef Luc Salsedo heeft een typisch mediterraans gerecht uit Nice als basis gebruikt voor de creatie van Socca Chips op basis van kikkererwtenbloem. 100 % natuurlijke ingrediënten, glutenvrij en vegan maken deze chips tot een uniek product met tal van toepassingen. (Lambert J.L. Ets., jllambert.com)
 • 1ste nominatie: Vegan Groentenbroodjes – Desem. De roggedesembroodjes met min. 35% groenten zijn klaar om te toasten. Ze zijn rijk aan vezels en hebben een heel hoog convenience gehalte. Er zijn 2 smaken: rode biet & wortel en wortel & pastinaak. De broodjes zijn afgebakken, voorgesneden en handig verpakt in een gaspack. (Nordic Baking & Cooking, nordicbc.com)
 • 2de nominatie (ex-aequo): Wood’n Wrap. Wrap met malse kippenreepjes & groenten met wereldsmaken, gewikkeld in een dun houten jasje. Een eeuwenoude bereidingswijze op open houtvuur wordt vertaald naar de moderne gas- & houtskoolbarbecues. Het hout beschermt de wrap zodat hij mals en sappig blijft. Beschikbaar in 3 wereldsmaken: Italian, Mexican & Oriental. (Chicken Masters of Belgium, chickenmasters.be)
 • 2de nominatie (ex-aequo): BBQ Hello Fish: Tortilla wrap – Zalm wrap – Kabeljauw wrap – Scampi wrap. Met deze twee innovaties kan de consument ook lekkere visgerechten klaarmaken op de barbecue. Het eerste concept bestaat uit 3 type satés: vis saté in een jasje van nori, courgette of gerookt spek. Een tweede reeks is de zogenaamde Wrap in Wood. Dit houten omhulsel geeft de vis de tijd om langzaam te garen op de barbecue, zonder enig verlies. (De Troyer, detroyer.be)

 

Gouden Tavola Delicatessen

 • Winnaar: Barista. Deze nieuwe kaas is ontstaan door een samenwerking tussen Kaasboerderij ‘t Groendal en Koffiebranderij Viva Sara. In de kaasproductie wordt er geregeld gebruik gemaakt van as. Het unieke aan deze kaas is dat er in plaats van assen, gemalen geroosterde koffie wordt gebruikt. Dit geeft de kaas ook een aangenaam koffiearoma, met een zwartgrauwe natuurkorst. (Kaasboerderij ’t Groendal, tgroendal.be)
 • 1ste nominatie: Salt of Hearts. Een natuurlijke smaakversterker met slechts 15% zout. Door de andere basissmaken zuur, zoet, bitter, umami en pikant te versterken en perfect uit te balanceren, hoeft men maar weinig zout toe te voegen. Salt of Hearts is een 100% natuurlijke en biologische blend op basis van zout, sumak, geroosterde sesamzaden, koriander, suiker, zeewier, gedroogde paddenstoelen en een snuifje peper. (Camellia S, camelliasbvba.eu)
 • 2de nominatie: KUU Tube. Smaaktubes om een gerecht te pimpen. Ze bevatten een artisanale gelei met verrassende en ongewone smaakcombinaties: bosbes en munt, veenbes en bosbessenwijn, vlierbloesem en vanille, theegelei van bosbes, biergelei en gagel. De aluminiumtubes worden met de hand gevuld en zijn volledig lucht- en lichtdicht om de kleur, smaak en houdbaarheid te garanderen, ook na opening. Ze zijn bovendien volledig recyclebaar. (Kuu, kuubelgium.be)

 

Gouden Tavola Foodservice

 • Winnaar: Belberry Terrines Gourmandes. Verrassende terrines die makkelijk portioneerbaar zijn: in blokjes, sneetjes, balkjes of schijfjes. Zes unieke smaken zijn beschikbaar: Rode Ui & Framboos, Wilde Citroen, Bittere Sinaasappel, Paarse Vijg, Sauternes Wijn en Graanmosterd. Ideaal voor de culinaire vakman en hedendaagse foodies. (Belberry Preserves, belberry.com)
 • 1ste nominatie: Mini Croques. Ze zijn gebaseerd op de klassieke croque monsieur. Zowel formaat en kleuren zijn compleet nieuw. Ook de 3 smaken: mini croque met zalm, mini croque met chorizo en een mini croque op basis van kip. Diepvriesproduct met hoge convenience graad. (Ovi, ovi.be)
 • 2de nominatie: Bloemkoolrijst Natuur. Veelzijdig, gezond alternatief voor rijst, vol smaak, koolhydraatarm, caloriearm, glutenvrij, en zonder allergenen. Het product is kant-en-klaar. De bereiding is snel en eenvoudig. Dit vriesverse product is lang houdbaar en makkelijk te doseren zonder verspilling. (Greenyard Frozen Belgium, greenyardfrozen.com)

 

Gouden Tavola Traiteur

 • Winnaar: Friseline. Na 20 jaar verschillende soorten andijvie op natuurlijke manier te kruisen ontstond deze volledig nieuwe soort. Deze frivole, frisse en krokante nieuwkomer is multifunctioneel: bij het aperitief, carpaccio of een kaasschotel, in een salade of gewoon als versiering van een gerecht. Deze nieuwe slasoort heeft een mooie gele kleur, gekartelde bladeren en een verfijnde smaak die perfect is voor zowel alledaagse gerechten als speciale gelegenheden. De bewaartijd van Friseline is vergelijkbaar met die van witloof. (BelOrta, belorta.be)
 • 1ste nominatie: Filet Salami. Absoluut uniek en innoverend product uit de provincie Cremona (Italië), waarbij een gedroogde varkensfilet centraal gepositioneerd wordt in een salami. Het totale productieproces beslaat zo`n 100 dagen en is 100 % artisanaal en manueel. Filet Salami is echt innoverend en onderscheidend voor de Belgische markt. Beschikbaar als gehele te versnijden salami of in retailverpakking van 80 à 100 gram. (Guy Troch Import, gtiproducts)
 • 2de nominatie: Cornquet. Diepvrieskroket op basis van maïs. Een alternatief voor aardappelproducten, pasta en rijst. Cornquet is glutenvrij, en komt in 3 smaken: Veneto, een verwijzing naar de traditionele herkomst; Fines Herbes, met een selectie van verse tuinkruiden; Marrakech, met ras-el-hanout. Voor voedingsbedrijven bestaat de mogelijkheid om een gepersonaliseerde kroket te laten ontwikkelen. (Cornquet, cornquet.be)

www.tavola-xpo.be