De Marine Stewardship Council (MSC) roept de visserijlanden in de Noord-Atlantische Oceaan op om de politieke impasse te doorbreken en overeenstemming te bereiken over een permanente quotatoewijzing voor Atlantische haring, blauwe wijting en makreel.

Te veel gevist: haring en makreel in vrije val

Sinds 2015 is de makreelpopulatie gedaald van 7,26 miljoen ton tot 2,8 miljoen, een cijfer waarmee het zich nog maar net boven de veilige drempel bevindt.

De Atlanto-Scandische haringpopulatie is sinds 2008 gekrompen van 6,9 miljoen ton naar 3,1 miljoen ton. En: dit jaar is ze gedaald tot onder het kritische bestandsniveau, waardoor de gezondheid van een bestand op lange termijn in gevaar is.

Uit het huidige ICES-rapport blijkt ook dat de vangst van Atlanto-Scandische haring, blauwe wijting en makreel in 2023 opnieuw de wetenschappelijk geadviseerde limieten met respectievelijk 33%, 28% en 35% overschreed.

De analyse van de gegevens door de MSC toont aan dat alleen al in de afgelopen zeven jaar de totale gecombineerde vangsten van Atlanto-Scandische haring, blauwe wijting en makreel de door wetenschappers geadviseerde vangsthoeveelheid met 31% hebben overschreden. Dit komt neer op iets meer dan 5,3 miljoen ton vis die, als het wetenschappelijke advies was opgevolgd, in zee had moeten blijven. Het voortdurend overschrijden van deze limieten brengt de gezondheid van de oceanen in gevaar, maar ook het levensonderhoud van vissers.

De oorzaak van het probleem: het ontbreken van afspraken over de verdeling van de vangstrechten voor de Noordoostelijke Atlantische Oceaan

Erin Priddle, regionaal directeur van de MSC in Noord-Europa: “De recente gegevens over Atlantische Scandinavische haring en makreel zijn zorgwekkend. Deze twee iconische vissoorten zijn van groot belang voor het mariene ecosysteem, voor de Europese en mondiale markt en voor de vissers zelf. Regeringen moeten tot een gemeenschappelijke, duurzame quota-overeenkomst komen. We hebben dit dringend nodig om de gezondheid van de visbestanden in de Noordoost-Atlantische Oceaan voor toekomstige generaties te garanderen. De komende bijeenkomst van de noordoostelijke Atlantische kuststaten in oktober 2024 moet de gelegenheid zijn om tot een dergelijk akkoord te komen.”

Gevolgen ook voor consumenten

Het gebrek aan vooruitgang bij het vaststellen van duurzame visserijquota heeft er ook toe geleid dat de haring-, makreel- en wijtingvisserij in het Noordoost-Atlantische gebied hun MSC-certificering in 2019 en 2020 verloren heeft. De haring die we in onze schappen vinden, komt uit het Noordzeebestand, waarvoor duurzame vangstafspraken gelden, wat maakt dat ze ook het MSC certificaat kan dragen.