De horecasector en de Brusselse horecafederatie slaken deze noodkreet!

Vandaag hebben we dhr. Philippe Trine, fungerend voorzitter, en dhr. Fabian Hermans, manager van de Brusselse Horecafederatie, te gast.

Mijnheer Herman, meer dan ooit vragen uw leden niet alleen tijdelijke bijstand, maar ze willen gewoon weer aan het werk? 

F.H. Ja, het is een duidelijke oproep gericht naar de (toekomstige) regering: men moet koste wat het kost de sector weer laten werken en stoppen met de mensen bang te maken. Te veel klanten aarzelen om terug te keren naar de restaurants. De sector heeft nu de nodige maatregelen getroffen om op een veilige manier te kunnen werken. Er is geen enkele sector die meer wordt gecontroleerd op sanitair vlak dan de horeca! Een kleine anekdote: ik heb eens bijgehouden hoe vaak ik mijn handen was op een dag in de keuken, ik ben de 40 gepasseerd! De cijfers tonen aan dat restaurants geen groter gevaar vormen dan andere locaties om het virus over te dragen.

P.T. We ontkennen niet dat Covid-19 gevaarlijk is… onze leden zijn zich er zeker van bewust. Uiteraard wil geen enkele restauranthouder dat zijn klanten ziek worden! De sector heeft dus geïnvesteerd om de nodige maatregelen te kunnen treffen. De communicatie op niveau van de overheid daarentegen was een ramp. We hebben 4 officiële virologen. Als je ze allemaal rond de tafel zet, dan hoor je dat ze elk een andere versie geven!

We hebben de bubbel van maximaal 5 personen, Brussel werd een rode zone, … in plaats van de klanten terug te winnen na de lockdown hebben de restaurants veel klanten verloren. Om nog niet te spreken van toeristen die er niet op uit trekken in rode zones! En voor de hotels is het gewoon een bloedbad. Helaas is dit nog maar het topje van de ijsberg. Tegen het einde van dit jaar verwachten we tussen 30 en 40% faillissementen in de Brusselse horecasector.

FAVV, terrassen en economische werkloosheid

P.T. We staan op het punt om nieuwe bijstand te onderhandelen voor de sector. We hebben al bereikt dat we dit jaar geen FAVV-bijdrage moeten betalen, dat de belasting op de terrassen gehalveerd wordt. Momenteel gaan we in tegen het gelijkstellen van de werkloosheidsperiode wegens overmacht aan een periode van prestaties. We hebben er natuurlijk geen probleem mee om de premies aan het einde van het jaar te betalen… als de restauranthouder een inkomen heeft! Maar hoe wil je dat hij zijn werknemers een premie uitbetaalt als hij niets heeft kunnen factureren?

We hebben dus een beroep tot nietigverklaring ingediend.

We hebben vernomen dat jullie een groepsvordering tegen Sabam hebben ingesteld?

F.H. Het is ongehoord. Sabam factureert alsof er niets aan de hand is, terwijl heel wat etablissementen al maanden gesloten zijn! En we spreken niet over kleine bedragen (sommige cafés en discotheken betalen tot € 9.000 per maand… zelfs vandaag nog voor een etablissement dat al sinds het begin van de lockdown gesloten is!). Onze pogingen tot bemiddeling waren tevergeefs, dus zijn we met meerdere leden naar de rechtbank gestapt. We gaan dit ongetwijfeld winnen, het is een kwestie van gezond verstand.

Van welke extra bijstand zou de horecasector volgens u nog kunnen genieten in de komende maanden?

P.T. In Wallonië werd gestemd voor een tweede Covid-premie van € 3.500. Deze zou half oktober worden uitbetaald.

Voor Brussel zou ook een tweede premie moeten worden toegekend. We verwachten nieuws van de lokale instanties. Natuurlijk houden we jullie op de hoogte!

Wat is uw boodschap naar de politici?

F.H. De horeca vertegenwoordigt 18 miljard per jaar, 180.000 rechtstreekse werknemers, 60.000 zelfstandigen, 200.000 onrechtstreekse banen (producenten, kwekers, groothandelaars en leveranciers). De horeca is dus de belangrijkste werkgever in het Brussels gewest. Het wordt tijd dat ze gaan inzien dat de horeca wordt onderschat. Ons belangrijkste verzoek is essentieel: LAAT ONS WERKEN!

 

Tekst: PVW

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven met nieuws uit de horecasector, gratis toegang krijgen tot tal van beurzen en elke maand gratis de online versie van het magazine ontvangen?
Schrijf je dan hieronder in: