In een open brief aan de regering verenigen 16 CEO’s hun stemmen om de heropening van de horeca te eisen.

Deze CEO’s, die aan het hoofd staan van emblematische ondernemingen in de voedingssector, uiten hun ongenoegen over de flagrante onrechtvaardigheden die de beslissingen van de overlegcomités met zich mee hebben gebracht.

De regering lijkt de Horecasector systematisch te vergeten, alsof die verantwoordelijk is voor alle kwaad. Dat kan zo niet doorgaan. 

Hun eisen:

1. Een zekere heropeningsdatum op 1 mei

Een verbintenis van de regering tot een vaste datum, geen ‘misschien, op voorwaarde dat’.

De sector heeft in Vlaanderen alleen al een omzet van ongeveer 3 miljard euro verloren. Zelfstandigen staan op straat. De faillissementen nemen toe. Bastions van ons sociale leven zijn aan het verdwijnen.

Meer dan 60.000 ondernemers en 140.000 werknemers werden getroffen door een plotselinge sluiting van de etablissementen, vrijwel van de ene dag op de andere.

Vandaag zijn de voorraden op en is het personeel grotendeels afwezig. Er moet een zekere datum worden vastgelegd zodat de restauranthouders en hun leveranciers de heropening kunnen organiseren.

2. Gedaan met het ‘alles of niets’

Wat betreft de steunmaatregelen is het alles of niets: of je krijgt steun of je werkt. Laat de actoren de keuze om opnieuw aan de slag te gaan, op zijn minst gedeeltelijk, in alle veiligheid.

De cijfers van de besmettingen stijgen weer en het is duidelijk dat de Horeca, die al een aantal maanden gesloten is, daar niet verantwoordelijk voor kan worden gehouden. De andere sectoren worden geleidelijk opnieuw geopend, terwijl deze sector hopeloos in lockdown blijft. Die maatregelen zijn noch billijk, noch gerechtvaardigd, noch doeltreffend.

3. Werken in alle veiligheid in plaats van geblokkeerd te blijven voor de veiligheid

De lockdown was een noodoplossing. Misschien wel de minst slechte, gezien de onzekerheden van deze ongekende crisis. Maar die methode kan niet op lange termijn worden toegepast, zoals we in alle opzichten kunnen zien (op het vlak gezondheid, economie, geestelijke gezondheid, enz.)

De Horecaondernemers hebben investeringen gedaan en staan klaar om hun klanten te ontvangen met inachtneming van de strengste gezondheidsmaatregelen. Wat niet kan worden gezegd van de privéfeestjes of andere lockdownparty’s die geleidelijk aan in alle hoeken van het land worden georganiseerd. Laat de professionals hun werk doen voor meer veiligheid!

“Laat de etablissementen de vrijheid om vanaf 1 april hun terrassen te openen, met behoud van alle steunmaatregelen waarvoor ze in aanmerking komen”.

“Wij vragen om meer ambitie en moed, zodat sommige sectoren niet volledig buiten de boot van het economisch herstel vallen”.

16 CEO’s uiten hun ongenoegen:
  • Leo Borms – La Confiance
  • Anthony Botelberge – Frigilunch
  • Francis Debeuckelaere – Bacardi
  • Michel Delbaere – Crop’s
  • Marc Du Bois – Spadel
  • Thierry Huet – Desobry
  • Gabrielle Kalkwijk – Ardo
  • Louis-Philippe Michielssen – Vleeswaren Michielssen
  • Michel Moortgat – Duvel Moortgat
  • Guy Paternoster – Raffinerie Tirlemontoise
  • Frédéric Rouvez – Exki
  • Marc Van Herreweghe – Mydibel
  • Annick Van Overstraeten  – Le Pain Quotidien
  • Guido Vanherpe – La Lorraine
  • Geert Vermeersch – Colac
  • Bernard Zacharias – Distillerie Radermacher

Tekst: PVW