Begin 2022, met (eindelijk) verruimde openingstijden en de rust na de ‘covid’-storm hersteld, probeert de horeca zoveel mogelijk mensen aan te trekken. En het is nu al duidelijk dat het verlangen om naar onze cafés en restaurants terug te keren, met de dag toeneemt.

Een goede reden om een mooie opfrisbeurt in het voorjaar te overwegen of, beter nog, een echte uitbreiding. Als een heuse investering. 

Nieuwste trend: een verwijderbare aanbouw voor buiten

Gedaan met die periodes van herhaaldelijke tekorten! De laatste trend van 2022 in de horeca wordt steeds sterker: vergroten! De lokalen ruimer, luchtiger en comfortabeler maken door ze naar buiten uit te breiden. Een uitbouw aan de tuinzijde of zelfs aan de straatzijde, min of meer overdekt, want het klimaat in België is wat het is. Voorzichtigheid is dus geraden!

Een goede raad voor u koopt

Het eerste advies dat ik kan geven, na informatie te hebben ingewonnen (website, TV, flyer, getuigenissen): ga naar de showrooms van de fabrikanten en/of leveranciers. Niets belet u om ‘in het echt’ voorbeelden van de constructie te ontdekken en zelfs, indien nodig, uw toekomstige leverancier te vragen om enkele adressen van zaken waar hij soortgelijke projecten heeft geïnstalleerd. 

Opdat het project van bij het begin rendabel zou zijn, is het belangrijk de bruikbare oppervlakte te berekenen, de geschikte materialen te kiezen en uw aanbouw zo mobiel mogelijk te maken: een gedeeltelijk of (bij voorkeur) volledig oprolbaar dak, vaste of canvas overdekking, verwijderbare zijkant, …: who can do more can do less!

De kleur van de staanders, de jaloezieën of de stof zal ook bepalend zijn voor de esthetiek en de inrichting van de ruimte. Dit zal altijd een echte aanwinst zijn voor uw zaak.

Opgelet: de vergunning! Soms onvermijdelijk. Dit hangt af van de gemeente (Brussel), de stad of het gewest waar uw zaak zich bevindt.

Het terras in verschillende versies

Of het nu gaat om niet-overdekte terrassen of terrassen met oprolbare zonneschermen of pergola’s, er zijn evenveel terrasmodellen als er fabrikanten zijn, maar er zijn ook evenveel ontwerpideeën als er architecten, aannemers en leveranciers zijn die het beste advies kunnen geven. In de meeste gevallen, voor een basisconstructie, is hun advies inbegrepen in de aankoopprijs. Indien een meer gedetailleerde expertise vereist is, zal de leverancier de meest geschikte architect adviseren. 

Een terras op palen voor ‘L’Eveil des saveurs’ in Malmédy

Een bijzonder voorbeeld is het terras van het gloednieuwe restaurant L’Eveil des Saveurs. Een groot houten dek op palen is er net voltooid. Tegen juni aanstaande zal een oprolbaar zonnetentzeil worden geïnstalleerd. Dit is een echt ‘pluspunt’ voor de eigenaar van het pand, die tevens zaakvoerder is van ‘Careo-Connexity’, de aannemer aan wie de zaak de grote renovatiewerkzaamheden in L’Eveil des Saveurs te danken heeft.

“We hebben het terras op palen gebouwd om de hoogte te behouden voor een vrij uitzicht op de Hoge Venen,” legt Olivier Paquot uit, zaakvoerder van Careo-Connexity. “Er werden drie houtsoorten gebruikt: douglasspar voor de pijlers en de balken, padouk voor de vloerbekleding en driedubbele ayous voor de balustrade met toevoeging van gelakt aluminium dat cortenstaal imiteert. De tweede stap zal de installatie zijn van een stijve structuur met het Bavona-systeem. Dat is een oprolbaar canvassysteem dat wordt aanbevolen voor de horeca. Het maakt de integratie van licht in de draagbalken mogelijk, evenals de toevoeging van zijafdekkingen en zijsluitingen. Wij hebben alle mogelijkheden van dit systeem benut en ik ben er zeker van dat het meer mensen naar L’Eveil des Saveurs zal lokken.”

De veranda in vele modellen en formaten

De veranda is populairder dan het overdekte terras en is de meest actuele trend in 2022. Hij kan worden omgetoverd tot een echte extra kamer en wordt meestal geïnstalleerd in een intrekbare of ‘cabriolet’-versie. Dankzij de zijkanten (die open gaan) en het inklapbare plafond wordt de veranda bij mooi weer een prachtig openluchtterras. 

Het gemak en de snelheid waarmee deze transformaties kunnen worden uitgevoerd zijn, zo wordt ons verteld, kinderspel en de grillen van het Belgische weer hebben niet langer rampzalige gevolgen voor maaltijden die buiten worden genuttigd… of niet!

De 4 ‘kubus’-veranda’s van ‘Matthias & Sea’!

De meest verbazingwekkende veranda die wij ontdekten, was die welke restauranthouder Matthia Collu had laten bouwen door ‘Vérandair’ aan de achterzijde van zijn restaurant in Tarcienne, Matthias and Sea. In volle lockdown had Matthia, een restauranthouder met een legendarische dynamiek, eerst bedacht zijn keuken in drive-in te serveren, in de kampeerwagens van klanten die op de parking van zijn restaurant stonden. Toen kreeg hij het idee om niet één maar vier veranda’s te creëren, achter zijn oorspronkelijke grote veranda aan de achterkant van het restaurant. 

“Vier veranda’s en niet één,” zegt hij, “om deze nieuwe stijl van ‘kubussen’ privater te maken. Deze kunnen bij mooi weer volledig worden geopend (dak en zijkanten) en bieden ook wifi, een tv of een soort privédienst door specifiek personeel. Deze 4 kubussen bieden de intimiteit van een diner voor twee, zakendiners voor 4 tot 10 personen of een plek voor gezinnen met jonge kinderen die luidruchtig kunnen zijn en die ze soms niet durven meenemen naar een restaurant. Onze klanten zijn zeer tevreden en weten nu dat het beter is ruim van tevoren te reserveren. Het is dus een win-winsituatie voor de klant en mij, de restauranthouder!” concludeert Matthia Collu.

{

Deze kunnen bij mooi weer volledig worden geopend (dak en zijkanten) en bieden ook wifi, een tv of een soort privédienst door specifiek personeel.

Tekst: JR