Michelin ‘Vrouwelijke chef van het jaar’

Het baanrestaurant Terminus werd bekroond met een Michelinonderscheiding voor de 30 jaar gedreven inzet van Kathleen Vanderbeke en haar ganse team (vooral bestaande uit vrouwen). In haar restaurant serveert ze elke dag 150 couverts over de middag en hetzelfde aantal ’s avonds. Het restaurant zit altijd stampvol. Michelin bekroont hiermee niet alleen deze jarenlange continue inzet, maar ook de kunst om traditionele gerechten te brengen voor mensen die graag eten en weten wat ze eten. Deze trend stijgt trouwens permanent maar is al meer dan 30 jaar de basis van de keuken van Kathleen Vanderbeke. Veel van de producten die het restaurant serveert, komen van de eigen boerderij en de ingrediënten staan centraal. Daarbij komt nog dat de porties gul zijn, een vereiste die Kathleen sterk voorop stelt. Restaurant Terminus in Watou staat vermeld in de Bib Gourmand van Michelin, die kwaliteitskeukens bekroont die voor maximaal 37 euro een volledig menu aanbieden.

In 2014 nam haar zoon Pieter de zaak over, die onder meer bij Hof van Cleve werkte en er de nieuwste technieken leerde. Voor zijn komst was de keuken iets klassieker, ze evolueerde maar bleef wél trouw aan de tradities. Sinds Pieter het restaurant leidt, werken er ook wat meer mannen in de keuken. Andere tijden, andere gewoontes, maar verankerd aan de goede keuken van bij ons: gul, eerlijk, het echte eten van moeder en grootmoeder. Vrouwen zijn trouwens vaak de overdragers geweest van de keukengeheimen en tradities. Als we Kathleen over haar restaurant horen spreken en over de huidige beloning als Lady Chef of the Year, is haar pensioen nog niet voor morgen.

www.restaurantterminus.be