Op 17 januari werden in het Flanders Food Faculty Trainingscentrum te Harelbeke de laatste selectieproeven voor het Young Chefs Team gehouden. Elf jonge chefs streden er onder begeleiding van nationaal gastronomisch bondscoach Jo Nelissen voor een van de acht felbegeerde plaatsen in de definitieve selectie. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts maakte de winnaars bekend. Zij mogen in november ons land vertegenwoordigen op de Young Chefs Culinary World Cup te Luxemburg.

Ons land is voor de eerste maal ooit geselecteerd om deel te nemen aan de prestigieuze Young Chefs Culinary World Cup. Leerlingen en jong-afgestudeerden van de hotelscholen uit Vlaanderen en Brussel streden voor een plaatsje in het achtkoppige team dat ons land zal vertegenwoordigen op één van de grootste culinaire wedstrijden ter wereld. Na strenge selectieproeven in het gloednieuwe trainingscentrum te Harelbeke maakte de professionele jury de acht beste jonge chefs bekend. Ze zullen de volgende maanden intensief worden klaargestoomd door gastronomisch bondscoach Jo Nelissen, die dankzij de Flanders Food Faculty met zijn team kan gebruik maken van een trainingskeuken op maat.

De selectie

Om de twee jaar is er een belangrijke internationale kookwedstrijd. De ene keer is dat in Luxemburg, de ‘Young Chefs Culinary World Cup’, de andere keer in Duitsland, de ‘Olympiade der Köche’.

Alle hotelscholen werden uitgenodigd om deel te nemen, en 22 kandidaten schreven zich in voor de wedstrijd. Daarvan werden er 11 gekozen voor de finale. En daaruit kwamen dan de volgende winnaars:

  • Hotel- & toerismeschool Spermalie, Brugge: Laurence De Smet, Michelle Boone, Ines Marzougui, Guus Goossens;
  • Hotelschool Ter Duinen, Koksijde: Abel Demeestere, Wout Soete;
  • Hotelschool Stella Matutina, Michelbeke (Brakel): Lennert Van den Berge;
  • Hotelschool Ter Groene Poorte (Brugge): Neil Dirickx.

National Culinary Team

Jo Nelissen: “Het National Culinary Team bestaat uit twee ploegen die worden klaargestoomd voor twee aparte wedstrijden: het Young Chefs Team en het team Bocuse d’Or. Het Flanders Food Faculty Trainingscentrum, dat vorige maand opende, biedt beide teams een oefenkeuken op maat. Dankzij deze omkadering kunnen we onze teams optimaal voorbereiden op beide wedstrijden. Het Young Chefs Team zal het in november opnemen tegen Oostenrijk, Canada, Denemarken, Engeland, Duitsland, Hongkong, Luxemburg, Noorwegen, Slovakije, Zuid-Korea, Zweden, Zwitserland, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten. De wedstrijd bestaat uit twee delen: het bereiden van een driegangenmenu voor zeventig personen en een gastronomisch buffet voor twaalf personen.”

Flanders Food Faculty is een initiatief van Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts en Toerisme Vlaanderen. Eén van de doelstellingen is om beter te scoren op internationale culinaire wedstrijden. De uitvoering hiervan gebeurt door Horeca Vlaanderen.

Ben Weyts: “We willen de wereld duidelijk maken dat je voor lekker eten in Vlaanderen moet zijn. We moeten ons profileren als een culinaire topbestemming. Wie medailles wil halen op internationale wedstrijden, moet investeren in jarenlange voorbereiding en professionele begeleiding. Ik ben ervan overtuigd dat we met dit topkokbeleid de wereld kunnen laten proeven van wat Vlaanderen te bieden heeft.”


Voor dit project trekt minister Weyts 500.000 euro uit.

www.flandersfoodfaculty.be