“Hotelschool liep ik in Gent maar de liefde voor het vak leerde ik in het restaurant ‘Villa Fantasia’ in Halle”, vertelt chef Patrick Cagnau. “Met drie man in de keuken moest je wel aan alles meehelpen.” Hij liep geen stages in grote huizen, maar leerde veel van Herman Coppens van de Waerboom waar hij zo’n 3 jaar verbleef. In feite is Patrick een echte selfmade kok. Hij besliste om zelfstandig te beginnen als cateraar in Geraardsbergen onder de naam ‘Patrick’s keuken’ en hield het 20 jaar vol. Zowel kleine communiefeesten als grote evenementen, zoals de catering voor het Folkfestival in Dranouter, de catering voor de Ronde van Vlaanderen en de première van de film ‘Daens’. Maar toch kriebelde het om zelf een restaurant te beginnen. Het werd ‘Patricks keuken’ in Ninove. Het was enkel de weekends open met één vast menu want ondertussen gaf hij les in de hotelschool van Wemmel. 

Zijn toenmalige wijnleverancier, Gert De Coorde, ook kok, stelde Patrick voor om samen een restaurant te beginnen indien er een goed pand gevonden werd. In 2013 openden ze samen ‘De tafel van 2’ een restaurant en wijnwinkel. Opnieuw met een vast menu, maar nu worden er eerst wijnen gekozen waarna het menu aangepast wordt, ofwel passend, ofwel contrasterend. Ook de Belgische bieren komen er aan bod. Patrick: “We zoeken zoveel mogelijk lokale seizoensproducten, weliswaar zonder er ons blind op te staren.” Patrick is ook opgenomen als Meesterkok van België. 

Patrick Caignau en Gert De Coorde ontvangen hun klanten met open armen op vrijdag- en zaterdagavond en zondagmiddag in een uniek pand, geheel opgetrokken uit recuperatiematerialen. Het contrast met de actuele kunst aan de muren, weerspiegelt ook de keuken van chef Patrick. Vertrekkend vanuit de klassieke basis van de Franse gastronomie tovert hij een moderne interpretatie van verse seizoensproducten op het bord. Elk gerecht wordt zorgvuldig opgebouwd rond de smaken van de excellente wijnen, die wijnexpert Gert voor de klant selecteert. Elke geserveerde wijn is ook te koop in de wijnwinkel, die ingebed is in het restaurant.

www.detafelvan2.be