Als zoon van koks en eigenaars van een gerenommeerd restaurant in de Viale Manzoni in Rome, ‘Le Quattro Stagioni’, heeft Pino zich vanaf zijn prille jeugd bekwaamd op culinair gebied en meer bepaald in de banketbakkerij. Hij vond werk bij de beroemde banketbakker Gino Rossini in Rome, waar hij de kans kreeg om door deze grote meester te worden ingewijd in de geheimen en technieken van het prachtige beroep van banketbakker.

Nadat hij zijn diploma behaalde aan de hotelschool Erminio Maggia di Stresa werkte hij een tijdje in het restaurant van zijn ouders. Daarna werkte hij als chef-kok in verschillende hotelketens.

Toen hij ongeveer 18 jaar geleden in België aankwam, opende hij zijn eerste restaurant in Waver, “L’Antica Roma”. Hij werd bekend als de authentieke woordvoerder van de Italiaanse keuken in het buitenland, niet alleen bij het Belgische en Italiaanse publiek, maar ook bij de Academie van de Italiaanse Keuken, het Italiaanse consulaat, de Ambassade en het Parlement, evenals de Michelingids en de meest prestigieuze Belgische gastronomische gids, de ‘Delta’-gids.

Toen hij de kans kreeg om zich in Brussel te vestigen, werkte hij een tijdje bij het restaurant “Florian da Luna”, waar hij zijn bekendheid vergrootte en bekend werd bij de beroemde gastronomische critici, wat hem zijn eerste “Koksmuts” opleverde. In 2005 werd hij erkend als “een van de beste Italiaanse chef-koks in België”.

Na 2 jaar besloot hij om een ander restaurant in het hartje van Brussel over te nemen, “Lo Scoglio”, wat hem in 2008 de “Zilveren Delta” opleverde.

In 2009 won hij zijn tweede “Koksmuts” en in 2010 zijn derde, en werd zo een van de weinige Italiaanse restaurants in België die deze prestigieuze prijs van de Delta-gids heeft gewonnen.

De enorme ervaring die hij heeft opgedaan als kok, baas en chef-kok zette hem er vervolgens toe aan om in Brussel een Italiaanse koksschool op te richten, de S.C.I.B, een project dat toen jammer genoeg niet van de grond kwam. Met iets meer ervaring en dankzij Pascale Van Weert en Pierre-Paul Billiet van het foodlab Excellis, een centrum dat volledig is gewijd aan gastronomie in Brussel, zal hij dit prachtige initiatief opnieuw kunnen realiseren en niet alleen dat …

“Ik ben bijzonder enthousiast over het idee van samen te werken met Excellis, een fantastische structuur waarin we opmerkelijke projecten aan het opzetten zijn, zoals de organisatie van banketten, catering enz.”

Kooklessen zijn in de maak, zowel voor professionelen als amateurs. Pino Nacci is momenteel voorzitter van de F.I.C. België van de Italiaanse Federatie van Chef-Koks, evenals de oprichter van de S.C.I.B, de baas en de chef-kok van L’Arte in Cucina Banqueting & Catering.

www.pinonacciartecucina.org