Ingrediënten

4 langoustines, 500 g mosselen, kokkels en garnalen, 250 ml gepelde tomaten, 2 teentjes knoflook, zout en peper, olijfolie, 1 half glas witte wijn, peterselie

 

Bereiding

Was de mosselen, de kokkels, de Sardijnse mosselen, de langoustines en de garnalen. Giet ze af in een vergiet.

Giet een scheut extra vierge olijfolie in een pan, voeg een teentje knoflook, een beetje peterselie en, als alles een beetje warm is, de mosselen, de kokkels en de Sardijnse mosselen toe. Meng en kook verder op een laag vuurtje met het deksel totdat de schelpen volledig open zijn. Haal de mosselen, de kokkels en de Sardijnse mosselen uit hun schelpen, maar bewaar enkele hele om het gerecht te versieren. Filter het kooknat met een sauszeef.

Giet een scheut extra vierge olijfolie in een pan, laat de knoflook erin fruiten en voeg de langoustines en de garnalen toe, laat een paar min. koken op een laag vuur en breng op smaak met witte wijn. Voeg de tomatencoulis toe zodra de alcohol verdampt is. Laat minder dan 10 min. verder koken, voeg het kooknat toe en breng opnieuw aan de kook. Laat verder koken op een laag vuur. Voeg wanneer de soep goed getrokken is, de mosselen, de kokkels en de Sardijnse mosselen toe, kruid met zout en peper, verwijder de knoflook en laat een paar min. sudderen. Serveer de warme soep met gehakte peterselie.

 

Wijntip

ORVIETO CLASSICO DOCG

Het fruitige, florale karakter van deze wijn doet spontaan denken aan groene appels en weidebloemen. De verfrissende smaak biedt een mooie balans die de wijn dankt aan de kalkrijke bodem waarop de druiven groeien. Een perfecte wijn om als aperitief te serveren. Aan tafel scoort de Orvietto moeiteloos hoge punten in combinatie met een brede waaier aan (Italiaanse) gerechten zoals crostini met geroosterde tomaten, olijfolie en geschaafde parmezaanse kaas, maar ook soep, gegrilde vis en zachte kazen.