Romain Cadet mag zich een Parisien in hart en nieren noemen, maar leeft tot zijn grote tevredenheid intussen al een tijdje in ons land. Hij is momenteel ondanks zijn nog jonge leeftijd al chef bij Novotel Brussel (Zwarte Lievevrouwstraat) en heeft een opvallend open en volwassen kijk op het werk in de keuken.
Romain Cadet (intussen 25): “Ik groeide op in Ile de la Réunion. Via mijn vader die chef was kreeg ik mijn passie voor het culinaire mee. Ik wist al op mijn zevende dat ik van koken mijn beroep zou maken.”
Na de nodige scholing trok Romain ook over de grenzen om zijn culinaire kennis verder uit te breiden. Zo werkte hij onder meer een jaar voor Club Med in Portugal en streek hij uiteindelijk in België neer. 
“Ik was eerst souschef in Sofitel Brussels Europe en werd nadien chef in Novotel Brussel, waar ik insta  voor 150 couverts per dag. “Het is natuurlijk een hotelketen, maar ik krijg hier toch maximaal de kans om mijn eigen culinaire toets te geven”, weet Romain.
Gevraagd naar wat zijn stijl is moet de chef niet lang nadenken. “Ik kies voor de meer traditionele, eenvoudige en eerlijke keuken. Ik mag me verheugen in een grote vrijheid van mijn werkgever om mij hier te ontplooien en te gaan experimenteren. Ik kan dat meteen doen voor een publiek dat letterlijk vanuit de hele wereld komt. De gasten zijn hier erg verscheiden: van zakenlui die geregeld komen tot eenmalige hotelgasten.”
Brussel is natuurlijk niet de metropool zoals Parijs die wel is. Romain Cadet: “Maar dat vind ik helemaal niet erg. In Parijs begon mijn werkdag al om 5 uur ’s morgens en ging het maar door tot ’s avonds laat. Hoe graag ik ook kook, ik hecht toch ook veel belang aan mijn leven naast het restaurant. In het Novotel heb ik normale werkuren en kan ik toch mijn passie voor het koken kwijt.”
Romain is intussen ook een familieman geworden. “Mijn vrouw is Italiaanse van oorsprong. Ik leerde haar via het koken kennen en we hebben intussen ook een kind. Het Novotel geef me de kans op een normaal familieleven, en dat vind ik geweldig. Het is een weliswaar druk, maar toch afwisselend leven met toch de nodige privémomenten. Ik kijk trouwens ook echt wel buiten de muren van het Novotel. Zo geef ik waar mogelijk ook consulting aan verschillende Belgische restaurants om zo de vinger aan de pols te houden van wat er in het culinaire landschap gebeurt.”

www.novotel.com