Geen enkele horecazaak, of het nu gaat om de frituur om de hoek of het sterrenrestaurant, kan het zich permitteren om onvoldoende aandacht aan de koeling van de producten te besteden. Zonder betrouwbare toestellen kan je nu eenmaal geen veilig voedsel serveren, en de gezondheid van de klant staat voorop.

Iedere keuken heeft op zijn minst wel een koelkast, soms een koelcel en ook wel een diepvriezer of diepvriescel. Wat voor alle keukentoestellen geldt gaat zeker ook op voor de koelingsinfrastructuur: oordeelkundig gebruik en het bijhorend onderhoud is van het grootste belang.

Kies voor een professionele partner

De koeling en de diepvries mogen voor een horecazaak nooit het voorwerp van onachtzaamheid zijn. Deze apparaten bepalen voor een groot deel de houdbaarheid en ook de kwaliteit van de geserveerde gerechten en bereidingen. Daar ontsnapt het betere restaurant, maar ook een zaak met snacks of zelfs een mobiel kippenkraam niet aan.
Ook het energieverbruik van deze toestellen betekent vaak een grote post in de dagelijkse kosten. Voldoende reden dus om het thema koeling in je zaak ernstig te nemen. Beroep doen op een professioneel koeltechnisch bedrijf voor de plaatsing en het onderhoud van je koeling en diepvries is dan ook zeker een niet in de wind te slaan advies.
Het eerste wat in ideale omstandigheden zou moeten gebeuren voor je een nieuw koeltoestel koopt, is een grondige analyse te laten maken van jouw specifieke situatie. Tijdens een bezoek ter plaatse kan het bedrijf dan je bestaande infrastructuur op het vlak van losstaande of ingebouwde koel- en vrieskasten, en de koel- en vriescellen onderzoeken. Op basis van de huidige toestand, de vereiste functies van de toestellen en de specifieke omgevingsfactoren in de zaak krijg je dan een advies op maat.

Een ‘gewone’ koelkast volstaat meestal niet

Onaangepaste koeltoestellen kunnen in een professionele keuken tot problemen leiden. Een voorbeeld van het gebruik van het verkeerde toestel is het installeren van een gewone koelkast. Deze biedt in een huiselijke omgeving misschien wel voldoende resultaat, maar het koelvermogen van dit apparaat is doorgaans onvoldoende om in de warmte van een beroepskeuken de ingrediënten en de bereidingen op de vereiste lage temperatuur te houden.
Zelfs in een eenvoudige professionele keuken is het dan ook zeker te overwegen om te opteren voor een toestel van de tropische klasse. Deze koelkasten zijn speciaal ontworpen om de grote verschillen tussen de benodigde lage temperatuur in de koelkast en de hitte van de keuken moeiteloos te kunnen overbruggen.

Zoek een toestel voor intensief gebruik

Een ander belangrijk punt dat bij de koeling in de horeca onder de loep moet gehouden worden is het gebruiksgemak van de toestellen. In een restaurant of café moet de koelkast heel vaak open, en dit intensief gebruik speelt zeker een rol bij de keuze van het juiste toestel. Het is dan ook belangrijk dat de deur van het apparaat vlot, en liefst vanzelf, sluit.
Elke keer je de deur opent (of het nu gaat om een koelkast, diepvriezer of koelcel) gaat warmte verloren. Beschikt je koelinstallatie over onvoldoende vermogen en is ze niet aangepast aan dit veelvuldig gebruik, dan zal de zo noodzakelijke continuïteit van een voldoende egale lage temperatuur onderbroken worden, met alle gevolgen vandien. De hygiënische kwaliteit van de in het koelapparaat aanwezige producten gaat er zienderogen op achteruit, en dan hebben we het nog niet gehad over de stijgende kosten. Koeltoestellen die te snel opwarmen hebben immers veel energie nodig om opnieuw af te koelen, en dat voel je in de portemonnee.

Aandacht voor duurzaamheid

Koelapparaten van bekende leveranciers die in de horeca gespecialiseerd zijn besteden speciale aandacht aan de energiezuinigheid. Hun aanbod aan koelsystemen is gericht op de diverse functionele eigenschappen voor zowel de kleine als de grote horecazaak met ook aandacht voor duurzame en hoogwaardige materialen.
Kiezen voor een koelkast met een glazen deur is zeker geen overbodige luxe. Dit heeft het voordeel dat je steeds in één oogopslag kunt zien welke producten wel in voorraad zijn en welke niet. Ook kan je ze zo gemakkelijker op versheid rangschikken en gebruiken. Een model met glazen deur kan ook handig zijn om bijvoorbeeld dranken op een mooie manier te presenteren, net als gebak en taart.

Koeling voor de bar

Horecakoeling is beschikbaar voor alle soorten horecazaken. Heb je specifieke koeling voor je bar nodig, dan is naast de variant met een glazen deur wellicht ook een tafelmodel een oplossing.
Een minibar is dan weer geknipt voor zowel de hotelkamer als ook kleinere ruimtes in een horecazaak. Deze zijn in tal van kleuren te verkrijgen, eventueel met het logo van de zaak.

Goed gebruik van de koeling

Niet alleen het juiste koelapparaat is belangrijk, maar ook de indeling. Zo zijn rekken in koelruimten bij voorkeur van metaal of kunststof zodat ze lang dienst kunnen doen en ook gemakkelijk te onderhouden zijn. Let er op om in een koelruimte geen producten op de vloer te zetten, want deze moeten altijd bereikbaar zijn om vlot te kunnen poetsen. Haal ingrediënten die je wil koelen ook steeds uit de verpakking voor je ze in de koelruimte zet. Kartonnen dozen of houten kratten horen daar niet thuis, want ze kunnen altijd drager zijn van
allerlei bacteriën.

Juiste indeling van de koelkast

Beschik je over een professionele koelkast of koelcel, dan mag je er zeker van zijn dat meerdere ventilatoren de koude lucht egaal door de koeling sturen. Wat louter de temperatuur betreft speelt het dus niet echt een rol wat je waar zet.
Omwille van het gebruiksgemak worden zwaardere hoeveelheden liefst beneden geplaatst, weliswaar niet op de vloer omwille van de hygiëne. Let er ook op dat je niets net voor de verdamper of het licht zet, want dan belemmer je de luchtcirculatie en zie je ook niet meer goed wat er allemaal in de koeling staat.
Plaats zeker ook geen nog warme bereidingen in de koeling. Laat ze eerst in de keuken afkoelen, want anders riskeer je condensvorming. Zet gerechten die al klaar zijn om te serveren bovenaan, zodat er geen verontreiniging van andere producten in de koeling op kan vallen. Uiteraard horen nog ongewassen groenten, fruit en dergelijke niet thuis in dezelfde koeling als al bereide gerechten. Dit kan alleen maar tot besmettingen leiden.
Sommige diepvriesproducten kunnen rechtstreeks uit de diepvriezer gebruikt worden. Moet je ze eerst ontdooien, dan kan dit best in de koeling om het temperatuurverschil niet te groot te maken. Heb je hiervoor geen aparte koelruimte, dan doe je dit best op een apart rekje met daaronder een schaal om zo naar beneden druppelend vocht op te vangen.