‘Le Pilori’ (in Ecaussines) zal België vertegenwoordigen op de internationale finale van de ‘Copa Jerez’

Het is een bijzondere wedstrijd waarbij de quoteringen hoofdzakelijk betrekking hebben op de pairing van gerechten en wijnen. Een chef en een sommelier werken samen om een driegangenmenu voor te stellen. De wijnen? Dat zijn telgen uit de uitgebreide sherry-familie. Van zeer droge (Fino, Manzanilla) tot de meest zoete (Cream, Pedro Ximenez). Tijdens Horeca Expo presenteerden 3 teams hun menus. De inzet: de internationale finale in Jerez de la Frontera volgend jaar.

De teams moesten drie verschillende wijnen voorstellen en er diende sherry te worden gebruikt in ten minste een gerecht. De restaurants ‘Wine Tales’ (Elsene), ‘Humphrey’ (Brussel) en ‘Le Pilori’ (Ecaussines) stelden hun menus (voorgerecht, hoofdgerecht, dessert) voor aan de jury. Sterrenrestaurant ‘Le Pilori’ won de finale strijd. Michel Van Cauwelaert (de chef) en François Van de Casteele (de sommelier) serveerder op het bord en in het glas een met sherryboter gelakte zeebaars, crumble met idiazabal-kaas, rauwe en gekookte schorseneer, begeleid door een Fino de Colosia.

Vervolgens jonge duif, morieljes voorgeweekt in palomino, uien gekarameliseerd in pedro ximenez, ‘pommes Anna’, worsten van gekonfijte duivenboutjes en groene kool met een Palo Cortado de Gonzalez-Byass. Ten slotte een chocoladecrémeux met sancho-peper, perenkonfijt met Oloroso-sherry met een Sherry Cream van Gonzalez-Byass. Ze moeten nu drie recpeten (dezelfde of andere) voor een internationale jury gaan verdedigen tijdens de finale die zal plaatsvinden in het hart van de ‘appelation’ in Jerez de la Frontera, in het voorjaar van 2019.