Opendeur van de Vroegmarkt
Donderdag 14 september 2017 was Koning Filip al bij dageraad aanwezig op de Vroegmarkt van Brussel (Mabru). Hij is er ontvangen door Philippe Close, Burgemeester van Brussel, Marion Lemesre, Schepen van Economische zaken, Michel Barnstijn, voorzitter van de vzw Mabru en directeur Laurent Nys. Het bezoek werd begeleid door Lionel Rigolet, chef van het Brusselse restaurant Comme Chez Soi.

De Brusselse Vroegmarkt : meer dan een eeuw oud
De Brusselse Vroegmarkt staat bekend voor zijn zeer grote keuze zowel aan inlandse als aan buitenlandse producten en is dé supermarkt voor professionele gebruikers. Mabru staat synoniem voor kwalitatieve producten die versheid hoog in hun vaandel dragen. Meer dan 100 exposanten bieden over de diverse hallen een volledig aanbod van producten aan. Op deze vroegmarkt vindt de professionele gebruiker groenten en fruit, primeurproducten, beenhouwerijproducten, fijne vleeswaren, wild en gevogelte, vis en schaaldieren, kazen en andere melkproducten, algemene voedingswaren, wijnen en andere dranken, diepvriesproducten, bloemen en planten. De echte ‘one stop shopping’ voor de professionals. Geen wonder dat het er elke morgen gonst van de bedrijvigheid. Kleine en grote producenten bieden hun dagverse oogst aan, samen met grossisten en invoerders van producten van over heel de wereld. Een zeer ruim aanbod voor onder meer inkopers voor collectiviteiten, cateraars, chefs, horeca-ondernemers die hier regelmatig hun ‘one stop shopping’ doen.

Koninklijke belangstelling
Het koninklijk bezoek aan Mabru duurde ongeveer anderhalf uur en de koning ontmoette er een tiental handelaars actief in de diverse segmenten van het aanbod. Hij had tevens veel belangstelling voor het project DREAM. Dit project, dat onder de bescherming staat van het OCMW van Brussel, staat in voor het ophalen van onverkochte maar nog voor consumptie geschikte producten en de verdeling ervan aan een tiental organisaties. Het werkbezoek werd afgesloten met een typisch Brussels ontbijt.

Gedurende de nacht van 15 op 16 september was er dan de ‘Opendeur van de Vroegmarkt van Brussel’. Deze derde editie stond in het teken van Portugal en er namen een 40-tal Portugese producenten aan deel. Deze vertegenwoordiging kwam tot stand in samenwerking met het Agentschap voor Investeringen en Buitenlandse Handel van Portugal (AICEP), Portugal Foods en Alif.

Meer dan 6.000 bezoekers hebben er kennis gemaakt met de smaakrijkdom en het rijke aanbod van de Portugese keuken. De volledige mediterrane keuken staat trouwens volop in de aandacht van de consument en geeft vaak een ‘twist’ aan onze lokale ingrediënten.

www.mabru.be