Tot 5 juli 2021 heet Florencia Ahumada Segura u welkom in de Pop-Up Auberge Espagnole in Saint-Gilles om u de authentieke lekkernijen van haar land te laten ontdekken: alfajores. Met haar passie voor gebak sinds haar kindertijd besloot de warme Argentijnse haar leven te veranderen door zich in België te vestigen, het geboorteland van haar echtgenoot, na een studie in de rechten, vele reizen en een carrière in de City.

Horeca Magazine had een ontmoeting met haar.

Geniet van het hier en nu

Het is de favoriete lekkernij van de Argentijnen: dagelijks worden 6 miljoen alfajores geconsumeerd en de gemiddelde Argentijn eet meer dan 3 kilo ‘dulce de leche’ per jaar!

In Argentinië betekent “CHO-CHO” gelukkig en blij zijn, en het is precies die levensvreugde die Florencia wilde overbrengen door haar winkel in Brussel te openen. Bovenal wil zij de cultuur en de waarden van haar land delen, waar wordt aanvaard dat goede dingen tijd vergen. Het maken van alfajores vereist nauwgezet handwerk en een huisgemaakte ‘dulce de leche’ vereist meer dan 6 uur bereidingstijd!

“Vroeger namen we de tijd om een pauze te nemen en volop in het hier en nu te leven.”

Het recept voor geluk

Alfajores zijn kleine gebakjes gemaakt van twee zandkoekjes, gebonden met een romige vulling van ‘dulce de leche’, een karamel op melkbasis. Het deeg is heel licht en kan natuur, lichtjes citroenachtig, met chocolade of met een vleugje sinaasappel zijn.

Sommige alfajores zijn bedekt met kokospoeder en andere met chocolade, de laatste innovatie van Cho-Cho.

Elke avond werken Florencia en haar man hard om een zestigtal alfajores te maken. Na een nacht rusten wordt het deeg uitgerold, gesneden en gebakken in de oven.

Vervolgens worden de koekjes en de dulce de leche met de hand geassembleerd en daarna met kokos bedekt.

Een delicatesse gevuld met waarden

Florencia produceert haar ‘juweeltjes’, zoals zij ze graag noemt, op ambachtelijke wijze om de traditionele productiemethode en haar familierecept te respecteren en zo de kwaliteit van de alfajores te garanderen.

Door te werken met rauwe ingrediënten, zonder conserveringsmiddelen, zonder palmolie of kunstmatige kleur- en smaakstoffen, en door zoveel mogelijk biologische en lokale producten te gebruiken, heeft Florencia lichte alfajores gecreëerd, met een laag suiker- en glutengehalte.

“Gezond eten, verwennen en genieten.”

Een voorproefje van een mooie toekomst

Deze ervaring, mogelijk gemaakt door Hub.Brussels, een organisatie die ondernemers in Brussel ondersteunt, is zeer succesvol geweest voor Cho-Cho.

“Bezoekers zijn echt op zoek naar ontdekkingen en nieuwigheden, dus de alfajores werden zeer goed ontvangen in Brussel!”

Elke provincie in Argentinië heeft zijn eigen alfajor, en Florencia is van plan om nieuwe recepten te laten ontdekken en te ontwikkelen, zoals een veganistische alfajor, zodat iedereen haar lekkernijen kan komen proeven.

Terwijl we (vol ongeduld) wachten op de inhuldiging van de winkel Cho-Cho in Brussel, profiteren we tot 5 juli ervan om Florencia’s heerlijke alfajores te proeven in Sint-Gillis.

Cho-Cho

Auberge Espagnole, Fonsnylaan 48, 1060 Sint-Gillis
Woensdag tot zaterdag van 12.30 tot 18 uur
@chochoalfajores

Tekst: EP