Geboren in Romagna, Europees erkende gastronomie

We kennen allemaal wel feta, dentelles de Bretagne, Gentse mosterd, Hasseltse jenever, limoncello di Sorrento, limousinrund en nog veel meer. Allemaal producten of merken genoemd naar een streek, een producent, een bereidingswijze, een receptuur met een eigen karakter en stuk voor stuk gekenmerkt door traditie, vakmanschap en regionale eigenheden. Maar kent u de piadina romagnola?

Deze broodvervanger dateert al uit de tijd van de Romeinen en Vergilius beschreef hem al in zijn Aeneis, 7de boek. Het is zeer eenvoudige voeding die een kenmerk was van het boerenleven in de regio Emilia-Romagna, een regio in het noorden van Italiƫ tussen de Apennijnen en de Povlakte. U vindt er steden zoals Rimini, Ravenna, Bologna en San Marino. Maar u vindt er vooral een enorme waaier aan producten die daar ontstaan zijn, zoals de grana padano, de aceto balsamico di Modena, de mortadella di Bologna, de prosciutto di Parma, de parmigiano reggiano en nog veel meer.

De streek van Emilia-Romagna omvat een enorme variatie aan producten met DOP (Denominazione di Origine Protetta) en IGP (Indicazione Geografica Protetta). In dezelfde reeks hoort ook de piadina thuis. Tot nog geen 100 jaar geleden was dit de ideale broodvervanger. Pas sinds de jaren 1970 werd de tot dan toe huisgemaakte piadina ook door artisanale bakkers bereid.

Het is nog steeds een eenvoudig Italiaans gerecht dat warm of koud kan gegeten worden, met zoet of hartig beleg. Er komen slechts vier basisingrediƫnten aan te pas: meel van zachte tarwe, water, zout en olijfolie. De piadina kreeg de erkenning als IGP en bestaat in twee varianten: de piadina romagnola met een kleinere diameter maar dikker, en de Rimini-variant die dunner is en een grotere diameter heeft.

Naast de klassieke belegsoorten zoals salame piacentino, salame da sugo, prosciutto di Modena (ham), ciliegia di Vignola (kersen), en chocoladepasta met hazelnoten en ook ander zoet beleg, is de piadina met squacquerone di Romagna (zachte verse kaas), de gourmetvariant bij uitstek.

Alle IGP-producten moeten beantwoorden aan een vastgelegd lastenboek. De Consorzio di Promozione e Tutela della Piadina Romagnola staat in voor de bewaking en promotie van de piadina romagnola.

www.consorziopiadinaromagnola.it