Pressoria, dat op 2 juli zijn deuren heeft geopend in Aÿ en Champagne, op enkele minuten van Epernay, is het nieuwe zintuiglijke interpretatiecentrum voor de wijnen van Champagne en doet zich al meteen gelden als een onvermijdelijk wijntoeristisch centrum.

De reclame liegt er niet om: ‘Pressoria’ biedt een echte ‘zintuiglijke reis naar het hart van Champagne’. Dit voormalig pershuis van het Maison Pommery uit 1890, gelegen aan de voet van als Grand Cru geklasseerde wijnhellingen die opgenomen zijn op de erfgoedlijst van de Unesco, is al bijna een eeuw ‘getuige van de knowhow van wijnbouw- en wijnproducerende beroepen, waardoor het een symbolische plaats van immaterieel erfgoed is geworden’.

Vandaag, na een aantal jaren voorbereiding en een traag tempo dat typisch is voor projecten waarbij een mozaïek van institutionele bevoegdheden betrokken is (om nog maar te zwijgen van covid), is het ‘Pressoir’-project ‘Pressoria’ geworden en heeft het eindelijk zijn deuren geopend voor het publiek, dat zal kunnen genieten van een veelzijdige ervaring met een scenografisch parcours, restaurant, degustatiebalie, terras en winkel.

Volg de gids

Het bezoek begint in een van de fauteuils aan het onthaal, onder de reusachtige houten maquette die de Champagnestreek en zijn verschillende regio’s voorstelt. Kleine lampjes lichten achtereenvolgens op om de plaatsen aan te geven waar de verschillende druivenrassen gedijen.

Na een lange donkere gang die uitnodigt tot ingetogenheid komt de bezoeker in een grote zaal waar trots een grote blok krijt troont die doet denken aan de monoliet uit Kubricks film “2001, A Space Odyssey”… De geologische vorming van de Champagne wordt hier vanaf het prille begin zonder woorden uitgebeeld in een prachtige gestileerde animatie in zwart-wit die op een reuzenscherm geprojecteerd wordt.

Daarna volgen de ‘turbulenties van het klimaat’ met de opeenvolging van de seizoenen, alvorens aan te komen in een reeks zalen, de ene nog leerzamer dan de ander, over de druif, zijn ontwikkeling, zijn ziekten, zijn sterke en zwakke punten, zijn aroma’s. Hier en daar prijken citaten van al dan niet klassieke auteurs op de muren van deze betoverende plek: Colette, Eric Orsenna, Saint-Exupéry, Heraclitus… namen die champagne in de tijd en in onze collectieve verbeelding plaatsen.

De magie van champagne

Verderop hangt een reeks schermen van allerlei afmetingen door elkaar, met foto’s van de wijngaard door de seizoenen heen, die een uitstekend beeld geven van de bruisende sfeer die er op sommige dagen heerst. Na de druivenoogst volgt natuurlijk het persen, waarvan deze oude houten persen, typisch voor de Champagnestreek, en deze stapels kratten van de grote eigendommen in de streek getuigen.

Na ‘De tijd van de mannen’ begint die van de wijn, de gisting, de passage in tanks of in vaten. Prachtig geënsceneerde halve kuipen vormen nissen die u uitnodigen om te gaan zitten en u te laten doordringen van de magie van de bubbel.

Alsof dat nog niet genoeg is, kan de bezoeker een paar stappen verder neerstrijken en een van de 12 films kiezen die gewijd zijn aan de wijnberoepen, van de kwekerij tot het gebouw, van de glasblazerij tot de kuiperij.

Deze twee uur durende rondleiding eindigt met een 18 minuten durende 360°-projectie van fantastische beelden die door Gérard Liger-Belair en zijn team van de Universiteit van Reims zijn gemaakt. Hij is erin geslaagd de bewegingen zichtbaar te maken die mousserende wijnen in beweging brengen wanneer zij in ons glas zitten, dankzij een experimentele techniek die ‘lasertomografie’ wordt genoemd. Het resultaat is verbluffend en op zich al het bezoek waard.

Na de degustatie van twee champagnes aan het einde van het bezoek biedt het restaurant ‘Instant Terroir’ een reeks voorgerechten en gerechten aan tussen 15 en 30 euro, evenals drie menu’s.

> Open van maandag tot zondag (behalve op donderdag), jaarlijkse sluiting in de 2e helft van januari, op 25/12 en 1/1. Toegangsprijs: € 16 volwassenen/€ 8,5 kinderen +6 jaar. Details op www.pressoria.com

Tekst en foto’s: Marc Vanel