Uitgebreid traject van audits en proefsessies

Op 7 maart 2023 kende de restaurantgids Gault&Millau het az groeninge een kwaliteitslabel toe voor patiëntenmaaltijden. In 2022 proefden Gault&Millau inspecteurs op acht verschillende momenten telkens 16 maaltijden en hun dieetvarianten. Dit zijn de gerechten die als warme lunch geserveerd worden aan de patiënten. Voor deze smaakvolle audit werden gespecialiseerde inspecteurs ingezet.

In de praktijk

Warme lunchmaaltijden werden systematisch geanalyseerd en geëvalueerd op basis van een tiental criteria. Naast evidente aspecten zoals smaak, aroma, textuur en consistentie van de maaltijdcomponenten (hoofdingrediënt, groentegarnituur, zetmeelcomponent en saus) werden ook smaakevenwicht en -samenhang, serveertemperatuur van de maaltijden, versheid en seizoengebondenheid van de gebruikte ingrediënten, maar ook finale afwerking en presentatie van de maaltijd en conformiteit tussen beschrijving op de menukaart en realiteit op het bord grondig onderzocht.

“Ook onze patiënten werden in het ganse proces betrokken want hun stem is voor ons van groot belang. Tussen de verschillende audits door werden ze meermaals bevraagd. Dit over alle afdelingen heen, van geriatrie tot materniteit”, aldus Philip Dupont van az groeninge.

Marc Declerck, CEO Gault&Millau: “Sinds een paar jaar is Gault&Millau in België actief op het vlak van maaltijdconsultancy en auditing in de cateringsector. Dit zowel in bedrijfsrestaurants als in restaurants van ziekenhuizen en andere collectiviteiten. De erkenning van de hoge kwaliteit van de patiëntenmaaltijden in az groeninge is het gevolg van een sterk toegenomen engagement in de ziekenhuissector om dat belangrijke aspect in de zorgverstrekking letterlijk drie keer per dag bovenaan de agenda te zetten.” ​

Gedreven en gemotiveerd keukenteam

Marc Declerck benadrukt daarbij het belang van het teamwerk: “Zonder de medewerking van het enthousiaste az groeninge keukenteam en zonder de gemotiveerde ingesteldheid van de directie die daarvoor de nodige middelen ter beschikking stelde, zouden we dit project nooit succesvol afgerond hebben.”

De kwaliteitserkenning die az groeninge overhandigd kreeg, geldt voor een periode van één jaar en is nadien onderworpen aan periodieke controles.

Een samenvatting van het auditdossier kan geraadpleegd worden op de website van Gault&Millau: catering.gaultmillau.be

Over Gault&Millau Belux:

Voor Gault&Millau’s CEO Marc Declerck past dit project perfect binnen de verbreding en de vernieuwing die de onderneming ruim tien jaar hoog in het vaandel draagt.”.