Proclamatie van de beste Waalse kazen op basis van rauwe melk

Aan de basis lag geen concept, geen naam, geen signatuur. Er was vooral de behoefte om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen, technieken te bespreken en gegevens uit te wisselen. Maar er was een duidelijke intentie om het terroir bekend te maken, de rijkdom en diversiteit aan te geven van de mensen die achter de regionale producten staan. Het werd een gemeenschap van fiere kaasmakers en transformatoren die hun producten het beste meegeven van wat ze in zich hebben: traditie, hoogstaande kwaliteit, zorg voor het eindproduct. De Waalse regio is de vruchtbare bodem van hun passie, gedrevenheid en creativiteit. Het verder ondersteunen en uitdragen van deze missie is het doel van ‘GénérationW’.

Producten met een geschiedenis

Traditionele, artisanale producten staan actueel centraal in de belangstelling van de consument en deze trend zal zeker nog decennia blijven doorlopen. Wat is er inderdaad aantrekkelijker dan een product met een verhaal, een product met traditie en vooral een product van de mens voor de mens. Als we zien dat ongeveer 34% van reisbestemmingen mede bepaald worden door ‘gastronomische’ belevingen, is het duidelijk dat deze waarden niet mogen verloren gaan. Dat is de inzet van ‘GénérationW’ die nu de tweede editie van haar proclamatie van de beste kazen op basis van rauwe melk bekend maakte op zondag 15 juli 2018. Het is geen wedstrijd, wel een uitdaging om zijn producten te confronteren met een jury, te beoordelen op diverse kenmerken en vooral eruit te leren hoe men het allerbeste kan bereiken op vlak van deze kazen. Alle producten (dit jaar waren er meer dan honderd) worden op diverse kenmerken beoordeeld door een deskundige jury, aangestuurd door Peter De Cock, Pascal Fauville, la Fugea en GénérationW. Jean-Luc Pigneur, president van GénérationW, benadrukt het belang van de technische aanpak en vooral de opvolging naar de deelnemers toe. Inderdaad kunnen alle deelnemers in het najaar werksessies bijwonen om de technische aspecten van hun producten verder te verbeteren. De trofee voor de 6 categorieën werd uitgereikt door 2 vertegenwoordigers van de jury: Ann Keymeulen (auteur van het boek ‘De Kunst van Kaas’) en door Fabienne Effertz (auteur van het boek ‘Le Herve’). De winnaars dit jaar werden:

Deze unieke wedstrijd in Europa, aan de basis gesteund op technische fiches, beoogt vooral het stimuleren en helpen van iedereen betrokken bij de productie van kazen op basis van rauwe melk binnen de Waalse regio.

www.generationW.be