Pas 27 jaar geleden ontstond het idee om een wedstrijd te organiseren om de Lady Chef van het jaar te verkiezen, of hoe de sector achterop hinkte in de emancipatie van de vrouw. Maar waar haalden de toenmalige chefs hun kennis, waar leerden we allemaal onze eerste keukengeheimen? In de keuken of aan tafel bij mama of oma?

Toen Philip Horemans, managing director van Green Seed Belgium, die deze  wedstrijd organiseert, er in 1990 mee startte, waren er 13 potentiële kandidates. Dat aantal is ondertussen opgelopen tot een goede 150. Bij deze wedstrijd verkiezen het publiek en een jury van culinaire journalisten de Chaudfontaine Lady Chef of the Year. Dit jaar viel de eer te beurt aan Laure Genonceaux van het restaurant Brinz’L in Brussel. Ze volgt hiermee Julie Baekelandt van C-Jules uit Zottegem op.

Laure Genonceaux
Zoals elk jaar werkt de Lady Chef rond een culinair thema. Dit jaar stond Fusion Food centraal. Dit gaf aan Laure de kans om enkele persoonlijke accenten te leggen. Met een Ardense vader en een Mauritiaanse moeder had ze de fusionkeuken van bij de geboorte meegekregen. Haar opleiding aan de hotelschool in Namen brengt haar in contact met de Belgisch-Franse keuken in toprestaurants zoals Grill aux Herbes te Wemmel, het restaurant Fourneau in Brussel en het restaurant Bon-Bon uit Sint-Pieters-Woluwe. Haar Mauritiaanse en Belgische ‘roots’ smolten samen met invloeden uit de Franse keuken. Dit leidt tot lokale en internationale specialiteiten met een twist. Voor de wedstrijd begint ze met een voorgerecht van gerookte paling gecombineerd met frisse toetsen van geitenkaas en rode biet. Nadien bereidt ze een bekend gerecht uit Mauritius: rougaille van zwarte pensen. Dit serveert ze met langoustines, een typisch ingrediënt van het eiland (maar ook van bij ons). Voor het hoofdgerecht schotelt ze diverse stukken heerlijk lamsvlees uit Wales voor: de lamskroon, de lamszadel en afsnijdsels. De combinatie met fijne samosa’s die ze erbij opdient, weerspiegelen de Aziatische en Indische keuken. En als dessert komt ze dichter bij ons: Paris-Brest of een knipoog naar het fusionthema. In haar gerechten vinden we Creoolse invloeden terug: zowel typische gerechten, lokale specerijen of een geliefd product op het eiland. Maar ze blijft ook trouw aan haar afkomst van vaders kant, de Ardennen. Experimenteren doet ze liefst met regionale, seizoensgebonden producten. Met haar klein team kookt ze graag puur natuur.

Over de band met Chaudfontaine zegt Laure zelf: “Het is een hele eer, dat spreekt voor zich. Door zijn zuiverheid en evenwichtig mineraalgehalte heeft Chaudfontaine een unieke, delicate smaak. Die subtiliteit past perfect bij de finesse die ik in mijn gerechten nastreef. Op elk moment trouwens, want met Tri’O van Chaudfontaine – bruisend, licht bruisend en natuurlijk – heeft elk type gerecht zijn bijpassend water.”

Céline van den Rijn, Marketing Director Coca-Cola België & Luxemburg vult dit verder aan: “Door deze ondersteuning voor Laure tonen we tegelijk dat we als merk dicht bij de horeca staan. Precies omdat Chaudfontaine door zijn unieke samenstelling elke culinaire ervaring compleet maakt. Het natuurlijke mineraalwater van Chaudfontaine, uit de bron aan de voet van de Belgische Ardennen, is dan ook uniek. Dankzij een bijzondere samenloop van geologische omstandigheden daalt het water tot 1.600 meter diepte en wordt het 60 jaar door de natuur zelf gefilterd.”

chef kok van restaurant Brinzl is Lady Chef of the Year 2017

www.brinzl.be
www.ladychef.be
www.greenseedgroup.be
www.cheaudfontaine.com