Het was ongeveer 30 jaar geleden in een hotelbar in Edinburgh, Schotland. Op uitnodiging van Glenmorangie dronken we de ‘Classic’ van het merk, puur met een beetje water om de aroma’s te ontwikkelen. De heer Macdonald, nog steeds eigenaar van de distilleerderij (inmiddels opgekocht door de LVMH-groep), verraste ons door die te drinken met een schijfje sinaasappel in zijn glas. Shocking! Tijdens ditzelfde verblijf kregen we de gelegenheid deel te nemen aan een workshop rond het thema whisky en cocktails. We waren niet overtuigd om de beroemde plaatselijke brandewijn met verschillende sappen te combineren. Dat soort oefeningen laten we over aan gin, wodka, rum… Sindsdien is de maltfamilie nauwelijks een prioriteit geworden voor bartenders. En nu heeft diezelfde distilleerderij van Glenmorangie een single malt gelanceerd die omschreven wordt als “made to mix”.

De tijd van ‘shocking’ is voorbij

Het merk heeft dit concept ontwikkeld in samenwerking met talrijke bartenders over de hele wereld. Gedistilleerd in de hoogste distilleerketels in Schotland (een bijzonderheid van Glenmorangie), biedt hij een zeer eclectische waaier aan toetsen: vanille, peer, sinaasappelschil, noten van cacao. Hij wordt gerijpt in Amerikaanse witte eiken vaten die bourbon en andere whisky hebben bevat. Een klein deel van deze vaten is nieuw, om de gewenste geroosterde toets te verkrijgen. Hij is zacht, rijk en vrij zoet en kan op zichzelf worden gedronken, maar wordt vooral gebruikt in longdrinks en cocktails. Met tonic en cola. In longdrinkglazen met fijngestampt ijs gecombineerd met perzik-ijsthee, ananas- en citroensap. Met water dat op smaak is gebracht met ginger ale en ginger beer en zelfs een vleugje abrikozenjam of sesamzaadjes. De tijd van ‘shocking’ is voorbij en de verbeelding is aan de macht.

Enkele ideeën voor geslaagde combinaties

Bijvoorbeeld met perzik-ijsthee: in een highball tumbler, 5 cl X by Glenmorangie, 7,5 cl perzikthee. Fijngestampt ijs en garneren met een schijfje citroen.

In een ‘sangria’-spirit: 20 cl X by Glenmorangie, 10 cl citroensap, 10 cl ananassap, 15 cl bruisende limonade. Mengen in een pitcher of een karaf met ijsblokjes. Even laten intrekken, goed mengen en serveren met een schijfje sinaasappel in het glas.

X by Glenmorangie (40% vol.), Single Malt Scotch Whisky ‘made for mixing’ is verkrijgbaar in geselecteerde drankspeciaalzaken.

www.glenmorangie.com

Tekst: PF