De RTL Spiroudôme is een indoor arena in Charleroi die plaats biedt aan 6.300 bezoekers. Ze wordt gebruikt voor sportmanifestaties, optredens en diverse evenementen. Het geheel wordt culinair ondersteund door twee cateraars die van 6 tot 6.000 gasten kunnen bedienen.

rtl.spiroudome.be

 

 

Organisatie

 

Ingehuldigd in 1996 krijgt het complex zijn definitieve naam in 2002 met het huisvesten van de ‘Spirou‘s’ die op hoog niveau basketten. De organisatie is in handen van drie zusterbedrijven. De SA Spiroudôme verzorgt de catering, SA Spirou Basket staat in voor het sportieve gebeuren. Spirou Invest houdt zich bezig met de investeringen. We hebben een afspraak met William Wouters die verantwoordelijk is voor alle horeca in de Spiroudôme.

Na 3 jaar als commis in de Villa Lorraine, wordt William aangenomen in de ‘Comme Chez Soi’, waar hij opklom tot maître d’ hotel en sommelier. Na 23 jaar dienst haalt zijn ex-schoonbroer, voorzitter van de Spirou basketclub, William naar de Spiroudôme om het culinair gebeuren in goede banen te leiden. Tot aan zijn aankomst werd alles intern bereid, zowel voor het restaurant als voor grote feesten. Het probleem was dat er telkens opnieuw een ploeg samengesteld moest worden, en voor feesten van 500 tot 1.000 personen is dat geen sinecure. Omdat de hoofdzaak lag bij sportieve evenementen -de basketwedstrijden- werd er uitgekeken naar externe partners om het culinaire gebeuren te verzorgen.

 

spiroudome_0012_Vector-Smart-Object

 

 

Culinaire partners

 

Men koos voor ‘Cooking Attitude’ van Mathieu Pinna uit
Waver, die de exclusiviteit heeft voor de feesten en grote recepties in de feestzaal, in de diverse loges, of op het ‘parket’, de grote zaal waar de wedstrijden gehouden worden. Verder is er nog een champagnebar voor recepties en waar er samengewerkt wordt met een champagnehuis: sommige jaren worden er 6.000 flessen geschonken…

Alle bereidingen gebeuren in de productiekeuken onder de zitplaatsen van de sporthal. In het restaurant ‘Le Dôme de l’Alexandrin’ kunnen zakenlui hun afspraken maken. Het is alle dagen ’s middags open en staat onder leiding van Georges en Paolo Mitriadis, beiden geboren in het Grieks restaurant van hun vader. Samen werken ze in hun restaurant in de stad, maar sinds begin dit jaar nemen ze daar ook het restaurant van de Spiroudôme bij. Met een ploeg van 4 verzorgen ze er de keuken. Chef Paolo vertelt: “Sinds ik hier ben, heb ik twee dingen vooropgesteld: eenvoud en efficiëntie. Lekkere gerechten die goed gemaakt worden: een goed gevuld bord met streekproducten en zonder tierlantijntjes.”

 

Evenementen

 

Niet enkel basket maar ook tennis op hoog niveau komt aan bod. Voor een wedstrijd met Rafael Nadal werd er in drie dagen een gravelterrein aangelegd, kruiwagen per kruiwagen. William vertelt: “Meneer Nadal is een erg beminnelijk en toegankelijk persoon. Tijdens het avondmaal was er een voetbalwedstrijd met Real Madrid die hij absoluut wilde zien. Hij nodigde iedereen uit om mee te kijken.” Het ganse verblijf van zulke VIP’s wordt ook binnenhuis georchestreerd. Niet enkel sportieve evenementen, maar ook optredens van bekende zangers of de Night of the Proms. In de rand van alle evenementen kunnen loges gehuurd worden. Dit zijn zaaltjes met plaats voor 16 genodigden, met uitzicht op het parket en toegang tot zitplaatsen van waaruit matchen en optredens in alle comfort gevolgd kunnen worden. Ze hebben een bar en het nodige personeel voor de bediening. De loges geven uit op de VIP-bar ’L’Espace Champignac’; ze kunnen gebruikt worden voor vergaderingen en businesslunches en voor privé-feestjes. Door de mogelijkheid om 4 loges samen te voegen kan een privéruimte van108 m2 gecreëerd worden.

 

 

Dirk Huijbrechts