Speel in op de verwachtingen van de klanten, comfort in open lucht

Een goed uitgedacht terras kan een wereld van verschil maken voor de aantrekkelijkheid van uw zaak. Even dromen van de zon, al lekker genieten van de eerste zonnestralen, deuren open op de natuur. Volg niet alleen het ritme van de seizoenen, maar speel in op de verlangens van de klanten. Meer dan ooit zoekt de klant naar een wisselwerking tussen binnen en buiten: ramen openschuiven en binnen genieten van buiten of omgekeerd, naar buiten gaan en daar genieten van de sfeer van binnen.

De tijd dat een terras niet meer hoefde te zijn dan een bank tegen de gevel en een tafeltje, of een verzameling plastic tafels en stoelen, van schaduw voorzien door een parasolletje met bierreclame, is al lang voorbij. Actueel gaan de diverse mogelijkheden van een pergola, over een open terras (maar dan beschermd), of een veranda of regenafscherming en nog veel meer andere oplossingen die op maat en in speciale uitvoering kunnen bekomen worden.

Houd bij uw plannen het concept van uw zaak voor ogen en uiteraard de beschikbare oppervlakte en de omgeving waarin uw oplossing zal kaderen. Wat voor u van belang is, is dat een nu niet gebruikte oppervlakte bijdraagt tot betere zakencijfers en dus een positieve bijdrage heeft aan de vaste kosten. Niets lokt in de zomer, en finaal in elk seizoen, meer dan een gezellig terras of gewoon buiten te zijn en buiten te eten en te genieten.

Vandaag genieten klanten meer dan ooit van een horecabezoek op het terras, en niet alleen bij het klassieke, zonnige terrasjesweer. Het is niet uitzonderlijk om er het hele jaar door een drukbeklant terras op na te houden. Begint u vandaag met een horecazaak, dan is het geen overbodige luxe om aan het concept van het terras minstens evenveel aandacht te geven als aan de uitwerking van uw interieur. Indien de huidige terrastrend zich doorzet, zal u immers een groot deel van uw omzet ‘buiten’ draaien. Idealiter houdt u dus al bij de keuze voor een pand rekening met de mogelijkheden die het biedt tot de uitbouw van een groot en modern terras. In deze context wijzen we er ook op dat niet elk terras per definitie een rokersterras is. Enkel op een terras dat aan tenminste één kant volledig open is, ongeacht het weer, mag nog worden gerookt.

Uitbreiding van de beschikbare oppervlakte

Vergeet niet dat de kost van het huis en het terrein een vaste kost is en moet kunnen bijdragen in de vaste kosten. Maak elke vierkante meter winstgevend. Er bestaan diverse mogelijkheden om van uw tuin (zelfs van een kleine stadtuin) een aangename plek te maken om te genieten van de natuur en het buiten zijn.

Een aantal fabrikanten biedt geautomatiseerde systemen aan, die zowel zon als regen buitenhouden, al naargelang van de noodzaak, en zo de grenzen tussen binnen– en buitengastronomie helpen verkleinen. Opvallend is de opkomst van terrasluifels met telescopische armen. In vergelijking met de bekende varianten met knikarmen, kunnen de telescopische systemen een langere afstand overbruggen, tot 5 meter. Hierdoor wordt de ‘diepte’ van uw terras aanzienlijk uitgebreid. Het verschil tussen een overhang van 3 meter tegenover een van 5 meter stelt u in staat een extra rij tafels te installeren. Meer dan ooit zal het terras een impact hebben op uw omzet.

De pergola

Een pergola is meestal een ‘open geheel’ van hout, aluminium of metaal en is eerder een overkapping van een open ruimte of in te plannen in een grotere tuin. De pergola kan inderdaad losstaand in een grotere tuin komen of aanleunen bij een gebouw en het is eigenlijk een andere benaming voor een terrasoverkapping. Een pergola kan vrij open gelaten worden of met planten begroeid worden, afhankelijk van de sfeer en de verwachtingen die u zelf hebt. In een pergola kan idealiter ook een wand voorzien zijn met een verticale kruidentuin die direct een link naar de keuken legt en het gebruik van zelf gekweekte tuinkruiden aantoont. U kan kiezen voor een pergola met ‘open’ dak waarbij een rasterwerk kan zorgen voor aanhechtingspunten voor beplanting, wat ideaal is om een tegen de zon beschutte plek te creëren. Hij kan ook overdekt zijn en deze overdekking kan in functie van het weer dan op haar beurt open of gesloten worden (ook automatisch). U kunt zelfs opteren voor zijdelingse lamellen, zodat wanneer u tijdens een regenbui de lamellen sluit, u geniet van extra regenbescherming. Er bestaan op de markt lamellen die zo zijn ontwikkeld dat, indien de lamellen opendraaien na een regenbui, het water afgevoerd wordt naar de zijkant, zodat het meubilair op het terras beschermd blijft. De zijden kunnen voorzien worden van beweegbare wandelementen die aanvullende beschutting creëren. Bij de meeste van die systemen kan geopteerd worden voor handbediening of voor een geautomatiseerd systeem. Er zijn ook systemen die werken met sensoren en zelf geactiveerd worden indien nodig.

De veranda

De veranda (Wikipedia vermeldt ook de schrijfwijze verandah) zien we vooral verschijnen in landen met een tropisch klimaat waar deze verlenging aan het huis toelaat om te genieten van de buitensfeer, zonder gehinderd te worden door het klimaat. De bakermat zou in Australië liggen, maar we vinden ze ook al lang op het Amerikaanse continent en in Zuid-Europa (denk maar aan de Provençaalse ‘mas’, gebouwd tegen de gevel en vaak er deel van uitmakend, sluit hij perfect aan en opent hij naar de tuin toe). Hij verhoogt de nuttige bruikbare oppervlakte op een aangename manier. Deze structuur laat ook ideaal toe om een barbecue te installeren die zeker in de huidige trend een positieve meerwaarde biedt. In de zomer zijn het formules die extra klanten lokken. De voordelen zijn legio: een niet benutte oppervlakte komt in aanmerking voor bijkomende omzet en de sfeer nodigt uit om speciaal daar een tafeltje te reserveren. Wanneer het frisser wordt kunnen verwarmingselementen zorgen dat het buiten beleven langer duurt. Dus duidelijk een generator van een betere omzet door uitbreiding van het aantal tafels en door op een langere periode een buitenshuis beleven te scheppen. En als het echt nodig is kan hij via mobiele systemen op de zijwanden of zelfs volledig afgesloten worden (ofwel manueel of geautomatiseerd) en dit in een mum van tijd. In onze regio’s wordt een veranda vaak gezien als een verlengstuk van het gebouw en een uitbreiding van de beschutte delen, maar denk aan de klimaatsveranderingen, aan stralende lente, en denk aan mobiele en aanpasbare veranda’s.

Niet alle gemeentes zien evenwel niet graag volledig afgesloten terrassen. Om uw klanten tegen wind te beschermen, heeft u gelukkig niet langer vaste windschermen met een vaste hoogte nodig. Dezer dagen zijn er ook traploos verstelbare glazen windschermen. De onderste helft is vast, de bovenste helft kan volgens de behoefte of de weersomstandigheden omhoog of naar beneden geschoven worden. Bij een stevige bries kan het scherm zo worden opgetrokken tot 2,10 meter. Bij windstilte kan het scherm neergelaten worden tot een hoogte van 1,20 meter, zodat klanten niet nodeloos ‘achter glas’ moeten zitten bij mooi weer. Ook geautomatiseerde systemen van wind– en zonwering maken opgang. Met één druk op de knop kunt u dan het terras aanpassen aan de weersomstandigheden.

Parasols

U heeft al een bestaand terras (voor- of achtergevel), maar is dat wel voldoende uitgerust om diverse weersomstandigheden te verdagen? Parasols kunnen al helpen (en zeker de grotere formaten die kunnen aansluiten op elkaar) maar vaak is er doorsijpelend water tussen de verschillende parasols of is er geen verticale wand die kan beschermen tegen regen of wind. Vaak ook zie je parasols die mooi ogen maar als nadeel hebben dat ze eerder een merk van een drankenproducent promoten dan bij te dragen tot de sfeer van uw zaak.

Maar u kunt ook opteren voor een verandasysteem, ofwel voor een zonwerende afscherming via een beweegbare afdekking (zowel manueel te bedienen als geautomatiseerd) maar die wel de zon afschermt maar onvoldoende zal zijn bij hevige regenval (en mijnheer meteo kunnen we niet altijd geloven). Of kiezen voor een terrasoverkapping (ook hier is alles mogelijk). Aan u de keuze of u de zonnetent met een draaistang of elektrisch wilt bedienen. Als extra kunt u het zonnescherm automatisch laten functioneren met een automatische zon- of windautomaat. Uitrusten met verschillende types van verlichting of het lekker gezellig maken met verwarmingstoestellen behoort ook tot de mogelijkheden.

Maar welke optie u ook kiest, wik en weeg goed alle voordelen en nadelen en tracht aan te sluiten bij uw zaak en de uitstraling ervan. Let er eveneens op of de zonweringssystemen wel voldoende garantie bieden bij lichte regenval. Daar ook zijn er afkappingen die daar perfect aan beantwoorden. Ze zijn waterdicht en kunnen indien gewenst nog volledig afgesloten worden. Uiteraard kunnen ze ook verder uitgerust worden met verwarmingselementen, lichtelementen en andere nuttige en gezellige sfeerelementen. Ook hier bestaan alle uitvoeringen in diverse materialen en kunnen door alle manuele of geautomatiseerde systemen aangewend worden. Een overkapping kan eveneens zeer nuttig zijn om te gebruiken in een kleine stadstuin en die een supplementaire attractiepool inhoudt voor de klanten. Er nog even een vaste barbecue bij voorzien of buitenkeuken, een drietal of viertal tafeltjes of een relaxhoek en er kan eventueel van buiten naar binnen barbecue opgediend worden. Binnen wordt buiten.

Meubilair

Niet alleen de basisuitrusting kent talloze oplossingen, ook het meubilair kan perfect aansluiten bij zowel de sfeer van de zaak als bij het buitengebeuren. Maar denk niet alleen aan de sfeer, maar ook aan het comfort van de klant, de levensduur van het gekozen materiaal, de ergonomie, het stockeren bij niet gebruik en alles wat met het meubilair samen gaat. Een gespecialiseerde leverancier bevestigt dat goed meubilair vlot vijftien jaar kan meegaan en aangezien de investeringen in een buitenterras of veranda of pergola direct een belangrijke investering vergt, is de termijn van afschrijven wel belangrijk. Maar denk ook aan de klant: een comfortabele zetel houdt de klant langer in de zaak en draagt bij tot zijn consumpties en zal hem aanzetten er vaker te komen. Voorzie misschien ook tafels die geen tafellinnen vergen en eventueel onderleggers gebruiken. Denk ook aan een bijzettafel op wieltjes om eventuele toebehoren direct bij de hand te hebben en een trolley kan in vele gevallen nuttig zijn en zelfs voor meer omzet zorgen. Vermijd tevens nutteloos heen en weer geloop van het personeel. Voorzie misschien eveneens een leuke plaid die tijdens frissere momenten de klant meer comfort kan geven. Al deze elementen dragen bij tot het operationeel en financieel gebruik maken van de buiten ruimtes. En wilt u niet direct over gaan tot het serveren van de gerechten buiten, dan kan er ideaal opgestart worden met een buitenbar met eventueel sharing plates of tapas en een lekker aperitief om rustig de gerechten te kiezen.

Tevens moet het terrasmeubilair ook voor u ergonomisch zijn: voldoende licht en niet te groot of breed om door een personeelslid verschoven te worden. Onvermijdelijk zult u heel wat met terrasmeubelen moeten slepen, bijvoorbeeld om ze op te bergen na sluitingstijd zodat we niet gestolen worden. Het komt er dan op neer een meubel te kiezen dat deze karwei zo licht mogelijk maakt.

Goed onderhouden terrasmeubilair kan een decennium lang meegaan. Maar dan doet u er uiteraard goed aan om de richtlijnen van verkoper en fabrikant steeds consequent toe te passen. Draai stoelen en tafels niet ondersteboven bij het stockeren. De insijpeling van regenwater kan veel verborgen schade aanrichten en de levensduur van uw meubilair ernstig verkorten.

Met deze wenken in het achterhoofd kunt u het maximale halen uit uw terras. Nu nog hopen op een zomer vol terrasjesweer!