Het beste van Italië bij Foodlab Excellis

In het prachtige en gloednieuwe Foodlab Excellisvolgen de mooie “primeurs” elkaar al enkele weken op, maar alles blijft nieuw. Feestelijke meetings, demo’s en degustaties, informele samenkomsten om uitstekende producten te leren kennen… alle fijnproeversmomenten vinden voortaan een plekje in dit hedendaagse complex dat volledig aan de gastronomie is gewijd.

Dat was ook zo op 1 oktober. De Belgisch-Italiaanse Kamer van Koophandel had immers deze nieuwe, prestigieuze plaats uitgekozen voor de organisatie van het evenement “A True Italian Taste”.

Ateliers en show cooking, Italiaanse authenticiteit in Brussel

Deze Italiaanse “primeur” vormde zowel voor ons als voor alle liefhebbers van Italië en zijn typische keuken de ideale gelegenheid om kennis te maken met de prachtig ingerichte ruimtes in de kleuren van Italië maar ook met de heerlijke, authentieke producten die uit Italië werden overgebracht. Ook aanwezig waren de afgevaardigden van de Belgisch-Italiaanse Kamer van Koophandel, de  F.I.C. Belgio (Federatie van Italiaanse chefs in België), van bekende Italiaanse restaurants in Brussel of van het beroemde bedrijf SITA, leveranciers van Italiaanse producten en materialen in België.

Een kleurrijk programma

Dit evenement was bedoeld om echte gecertificeerde Italiaanse producten voor te stellen (met label, om het onderscheid te maken met de vele namaakproducten die op onze Europese markt circuleren) en de Belgisch-Italiaanse Kamer van Koophandel had er alvast werk van gemaakt. Daarbij werd het nuttige aan het aangename gepaard: er was ruimte voor uitleg en demonstratie. Er stonden interessante professionele workshops op het programma maar er waren ook verschillende gastronomische standjes met gecertificeerde door SITA geïmporteerde Italiaanse producten.

Tijdens de workshop “Pizzacademy” werden de producten (meel) en bereidingswijzen (technieken en ovens) van pizza voorgesteld. Het is geen verrassing dat de beroemde Napolitaanse pizza door de Unesco werd erkend als immaterieel erfgoed!

Daarna werd een tweede workshop gehouden waarin alle aandacht ging naar de uitstekende Italiaanse kazen en de manier waarop ze gecombineerd kunnen worden met lekkere, authentieke Italiaanse wijnen. Na deze workshops en degustaties kwamen een aantal sessies showcooking, georganiseerd door F.I.C. Belgio(Federatie van Italiaanse chefs uit België) met sterrenchef Franco Spinelli (Restaurant San Danielein Brussel/Koekelberg) en chef Igor Rosi (Restaurant Bocconiin Brussel-Stad). Elke chef bereidde een eigen gerecht dat telkens het verhoopte succes opleverde.

Boeiende mensen voor een boeiend thema

De welbespraakte, sympathieke en dynamische Voorzitter van de Belgisch-Italiaanse Kamer van Koophandel Fabio Morvilli gaf meteen aan hoe verheugd hij was dat zo’n grote groep mensen op de uitnodiging was ingegaan.

Op de vraag waarom de Kamer van Koophandel een dergelijke ontmoeting op poten had gezet, antwoordde Voorzitter Fabio Morvilli: “We moeten de consumenten informeren en laten kennismaken met gecertificeerde Italiaanse producten. We willen namaak bestrijden en de mensen vertellen wat al dan niet echt in Italië werd gemaakt. Vandaag wijzen wij de consumenten op dit aspect via de pers, chef-koks en importeurs – zoals SITA, een bedrijf waar wij al 60 jaar mee samenwerken – en zelfs de grootdistributie. We willen ook een label creëren om echte, authentieke Italiaanse restaurants te certificeren. In het totaal zijn er buiten Italië 78 Italiaanse Kamers van Koophandel. Samen staan we dus sterk om deze uitdaging aan te gaan!”

Op de vraag waarom de Belgisch-Italiaanse Kamer van Koophandel voor de organisatie van dit evenement voor Foodlab Excellishad gekozen, antwoordde Stéphanie Pagano, communicatieverantwoordelijke als volgt: “Deze plek is gloednieuw. We waren op zoek naar een plaats die volledig is uitgerust met keukens, receptie- en ontvangstruimtes in de sector van de gastronomie. Het gaat hier niet echt om een plaats, maar wel om het creëren van een verbinding.”

Pino Nacci, Voorzitter van de Belgische delegatie van de F.I.C. die binnenkort zijn intrek neemt in Foodlab Excellis, gaf ons zijn mening over de doelstellingen van de F.I.C.: “In België zijn we de grootste delegatie van de 152 F.I.C. wereldwijd. Van de 18.000 mensen die er werken, zijn er 350 in België gevestigd. Wij zijn de enige delegatie die door de Italiaanse staat wordt erkend. We willen dat de mensen zich bewust worden van de kwaliteit van onze producten, hun uitstekende smaak, en van onze keuken. Men moet het verschil echt “proeven” om zich daarvan bewust te worden.”

Carmelo Sita, sales manager en kleinzoon van de oprichter van de firma SITA vertelde uitgebreid over zijn familiebedrijf en over hoe veel deugd het doet dit nog steeds te zien groeien: “Ons familiebedrijf heeft altijd al veel belang gehecht aan de kwaliteit en de authenticiteit van de producten die we in België importeren. We zijn voortdurend op zoek naar producten van de beste kwaliteit die de Italiaanse uitmuntendheid het best vertegenwoordigen, zowel wat eten en drinken betreft als het materiaal, dat wij ook importeren. Dat maakt het verschil. Daardoor kunnen wij al meer dan zestig jaar samenwerken met de leden van de Belgisch-Italiaanse Kamer van Koophandel.”

Last but not least vertelde sterrenchef uit San Daniele, Franco Spinelli, graag over hoe gelukkig hij was een dergelijk evenement te kunnen bijwonen waarop zijn keuken en de heerlijke, eenvoudige producten waaruit die bestaat zo worden bejubeld. Dat is het resultaat van hard werk en een visie die hij zelf ook al 36 jaar toepast in restaurant San Danielein Brussel.

A True Italian Taste was dus een uiterst aangename avond doorspekt met ontmoetingen en ontdekkingen, aangename momenten en heerlijke degustaties. We hopen dat er nog veel mogen volgen in het gloednieuwe Foodlab Excellis !

Joëlle Rochette

 

 

 

Adresboekje “Italian Taste”

 

Belgisch-Italiaanse Kamer van Koophandel

Fabio Morvilli – Voorzitter

Stéphanie Pagano – Communicatieverantwoordelijke

Henri Jasparlaan 113 – 1060 Brussel

+32(0)2 230 27 30

www.ccitabel.com

 

SITA

Specialist in de Italiaanse gastronomie

Carmelo Sita

Rue de Liège, 9 – 6180 Courcelles

+32(0)71 89 90 90

www.sitadis.be

 

F.I.C. – Federatie van Italiaanse Chef-Koks – Belgische delegatie

Vincenzo Giuseppe Nacci (Pino) – Voorzitter

c/o Excellis Foodlab

Kolonel Bourgstraat 105A – 1140 Brussel

+32(0)476 42 88 66

www.fic.it

 

San Daniele*

Franco Spinelli (chef)

Keizer Karellaan 6 – 1083 Brussel

+32(0)2 426 79 23

www.san-daniele.be

 

Bocconi

Igor Rosi (chef)

Vruntstraat 1 – 1000 Brussel

+32(0)2 547 47 15

www.roccofortehotels.com/ristorante-bocconi

 

Excellis Foodlab

Kolonel Bourgstraat 105A – 1140 Brussel

+32(0)2 644 22 52

info@excellis.be

www.excellis.be