Regels verstrengd

Helaas versnelt de evolutie van de pandemie in België. De veiligheidsraad heeft vanmorgen een persconferentie gehouden waarin de nieuwe maatregelen werden bekendgemaakt die zijn genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Gezien de grote urgentie zijn deze maatregelen onmiddellijk van kracht. Het gaat vooral om sportieve evenementen, hoger onderwijs, intensiever telewerken om het gebruik van het openbaar vervoer te beperken.

Voor culturele evenementen in een gesloten ruimte: er zijn maximaal 40 mensen toegelaten, maar verkoop van voeding en drank is er verboden.

Voor wat de horeca betreft blijven de maatregelen ongewijzigd

De toespraak kan worden samengevat in één zin: het zijn niet de regels die het verschil zullen maken, maar de motivatie en betrokkenheid van elke burger.

Herhaling van de maatregelen die vanaf 19 oktober werden opgelegd aan de horeca

Gedurende een maand zijn er verschillende strenge maatregelen van kracht in de horecasector. De situatie wordt opnieuw geëvalueerd na twee weken sluiting.

 • Cafés en restaurants blijven 4 weken gesloten vanaf 19 oktober
 • afhaaldiensten (ter plaatse gerechten afhalen of het leveren door restaurants aan particulieren) blijven mogelijk tot 22u
 • verkoop van alcohol (met inbegrip van wijn) is verboden na 20u
 • hotels die over een restaurant beschikken mogen maaltijden aanbieden aan de hotelgasten
 • indien leden van het personeel positief testen op covid-19 dient een quarantaine te worden gerespecteerd door elk personeelslid dat in contact is geweest met de besmette perso(o)n(en)
 • recepties en banketten georganiseerd door een professionele traiteur- of cateringdienst zijn verboden, behalve in hotels voor de gasten die er verblijven (zie hierboven) en koffietafels bij begrafenissen (maximaal 40 personen)
 • markten en kleine kermissen blijven open, maar het nuttigen van dranken en levensmiddelen is verboden. Rommelmarkten, tweedehandsmarkten en kleine kerstmarkten zijn verboden
 • nachtwinkels en wijnwinkels moeten om 22u sluiten. Verkoop van alcohol is verboden vanaf 20u (dit geldt ook voor dranken bij afhaalmaaltijden)
 • cafetaria’s en drankgelegenheden zijn overal, ook in de sportcentra, gesloten
 • er geldt een avondklok tussen middernacht en 5u ‘s ochtends

Ter herinnering halen we nogmaals de 6 algemene regels aan waarvan sterk wordt aanbevolen deze te blijven respecteren om de verspreiding van het virus te beperken, ook in de keukens van restaurants waar gerechten kunnen worden afgehaald

 1. Hygiëne blijft essentieel: handen wassen, geen handen schudden of kussen.
 2. Activiteiten met sociale contacten gaan bij voorkeur door in open lucht. Als dit niet mogelijk is, moet de ruimte voldoende verlucht worden.
 3. U dient extra maatregelen te nemen als u contact heeft met personen die deel uitmaken van een risicogroep (ouderen, personen met aandoeningen van de luchtwegen, hartproblemen, overgewicht …).
 4. Bewaar 1,5 meter afstand, behalve voor leden van uw eigen gezin, uw naasten en kinderen jonger dan 12 jaar.
 5. Beperk fysiek contact. Naast uw gezin mag u nauwe contacten hebben met maximaal 1 persoon. U mag echter maximaal 4 mensen bij u thuis uitnodigen.
 6. Beperk groepsactiviteiten in open lucht die niet worden georganiseerd door een vereniging tot een maximum van 4 personen, kinderen jonger dan 12 jaar niet meegerekend.

Tekst: JR

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven met nieuws uit de horecasector, gratis toegang krijgen tot tal van beurzen en elke maand gratis de online versie van het magazine ontvangen?
Schrijf je dan hieronder in: