Tijdens het weekend van 18 en 19 november vindt in Charleroi Espace Meeting Européen (CEME) de tweede editie plaats van Vins & Gourmandises de Wallonie. Ideaal voor de ‘locavoren’ om op verkenning te gaan en uiteraard te proeven van lokale Waalse producten. Daaronder een uitgebreid biologisch assortiment, waarvoor trouwens een eigen ‘Espace Bio’ voorzien is. Het evenement wordt ondersteund door onder meer APAQ-W, de promotiedienst voor kwaliteitsproducten van de Waalse agricultuur, door ‘Wallonie Gourmande’, ‘Hainaut Dévéloppement’ en de stad Charleroi.

Naast een 13-tal Waalse wijndomeinen zijn er ook een goede 30 artisanale vakmensen, van kaasmakers, veehouders en slakkenkwekers tot chocolatiers, patissiers en distilleerderijen. U vindt de volledige lijst op de website.

Uiteraard kunt u van alle lekkernijen proeven, niet enkel op de standen maar ook in een pop-up restaurant dat uitsluitend werkt met producten van de exposanten. De dienst wordt er verzekerd door leerlingen van de hotelschool van het Institut Notre-Dame in Fleurus.

Animatie

Tijdens de beurs is er ook heel wat animatie.

Zo is er op 18 en 19 november, telkens om 11u30, de ‘Wine Battle… Le Vin des Femmes’. De dames kiezen hun favoriete wijnen. Ook de heren proeven die wijnen en proberen te achterhalen welke de favorieten van de dames zijn. Hiervoor is inschrijven noodzakelijk (info@vinsetgourmandisesdewallonie.be, tel. 0473 79 92 65 of 0475 93 66 11).

Op zaterdag om 16 uur spreekt Fabrizio Bucella over ‘Vins et bières de Wallonie; peut-on parler de terroir wallon?’. De definitie van ‘terroir’ is complex: geografie, klimaat, menselijke, culturele en historische aspecten… Alles speelt een rol.

Aan de hand van voorbeelden uit de Waalse wijn- en bierwereld levert professor Fabrizio Bucella als naar goede gewoonte een kleurrijk en gepassioneerd exposé, op het hoogstaande pedagogisch niveau dat we van hem gewend zijn.

Op zondag om 15 uur is het dan de beurt aan de ‘wine man show’ van Eric Boschman ‘Ni dieux ni maîtres mais du ROUGE’. Ook hier is reservatie vereist via info@vinsetgourmandisesdewallonie.be

En of dat nog niet genoeg is, zal pingponglegende Jean-Michel Saive op zaterdag korte wedstrijden spelen met de bezoekers, die dan met hem op de foto mogen. Eric Boschman, van zijn kant, zal de spelwedstrijden animeren, waarbij de deelnemers heel wat pakketten met producten van de exposanten kunnen winnen. Verder zijn er de twee dagen lang allerhande workshops rond bakken, chocolade, foie gras…

 

 

 

Praktisch

Vins & Gourmandises de Wallonie

Zaterdag 18 november van 11 tot 19 uur
Zondag 19 november van 11 tot 18 uur

Charleroi Espace Meeting Européen CEME
Rue des Français 147, 6020 Charleroi

Toegang: 5 euro

www.vinsetgourmandisesdewallonie.be